UZ NAJLJEPŠI INSTRUMENT

Besplatni pijanistički koncerti na povijesnim klavirima iz Zbirke Gašparović

Danijel Gasparović s klavirima

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix
Umjetnička organizacija Cristoforium najavljuje pijanistički ciklus u Državnom arhivu i u Institutu Liszt te nastup Vladimira Krpana u povodu njegova 85. rođendana

Umjetnička organizacija Cristoforium iza koje stoje Danijel i Ljubomir Gašparović, vlasnici najvrijednije privatne zbirke povijesnih klavira na ovim prostorima, najavljuje u studenome dva pijanistička ciklusa, od kojih je jedan i besplatan.

Osma sezona pijanističkog ciklusa koncerata Pleyel Svetislava Stančića održava se u Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva, na Trg Marka Marulića. Ciklus je počeo recitalom singapurškog pijanista Congyu Wanga, a 5. studenog slijedi recital mladog pijanista Arsena Dalibaltayana, dobitnika nagrade Cristoforium na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Svetislav Stančić. Nastup barda hrvatskog pijanizma Vladimira Krpana, u povodu maestrovog 85. rođendana je 12. studenog. Slavni makedonski pijanist Dino Imeri nastupit će 19. studenog.

image

Ljubomir i Danijel Gašparović

Luka Kedzo/
image

Vladimir Krpan

Promo

Isto tako, osma sezona ciklusa koncerata na povijesnim klavirima nastavlja se nastupom talijanske pijanistice Eloise Cascio 10. studenog i mađarskih umjetnika Cecílie Ungár i Zsombora Dániela Eszenyia 18. studenog u 19 sati u Institutu Liszt Zagreb.

Ciklus zaključuje Duo Gašparović nastupom 22. studenog u 19 sati. Umjetnici će ove sezone svirati na dva jedinstvena instrumenta iz Zbirke Gašparović: klaviru C. Bechsteina iz 1869. godine, istom modelu kakvog je Hans von Bullow koristio na praizvedbi slavne sonate Franza Liszta i klaviru C. Bechsteina iz 1906. godine, izrađenog iz mahagonija. Ulaz na koncerte u Institutu Liszt je besplatan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:30