INSPIRATIVNA ŽIVOTNA PRIČA

Zbog njega su na ‘netaknuti‘ hrvatski otok dolazili Jacques Cousteau i Orson Welles. Slavna glumica snimila je ovdje erotski film...

Juraj Menghello

 Privatni Album/
Prvi privatni turistički ugostitelj Juraj Toto Meneghello rođen je prije točno stotinu godina, podsjetila je poznata kolekcionarka Dagmar Meneghello, koja je i poslala svoju priču o Totu i o Palmižani

Juraj Toto Meneghello rođen je prije točno stotinu godina, podsjetila je kolekcionarka Dagmar Meneghello, koja je i poslala svoju priču o njemu. Prenosimo jedan dio njezine priče.

"Toto i Palmižana, bio je turistički brend koji je poznavala Europa. Bio je prvi dalmatinski, hrvatski /jugoslavenski/privatni turistički menadžer i ugostitelj" piše i nastavlja: "Već u ranim pedesetim godinama prošlog stoljeća Toto Meneghello je donio u Hrvatsku i pravu svjetsku elitu koja je žudjela vidjeti ponovo ljepotu hrvatske obale i otoka te što se zbiva u susjedstvu, koje je nova komunistička država prvobitno zatvorila prema svijetu. Držio se tradicije kojom je vodio njegov otac drevni pansion od 1906.i obećanju u svojim tadašnjim prospektima - "za sve one kojima je potreban mir, koji na suncu, svijetlu, zraku, vodi i u aromatičnom mirisu pinija žele potpuno bezbrižno u svakom pogledu zbrinuti provesti svoj odmor."

Za Europljane slovi Hrvatska kao "egzotika u susjedstvu", koja hrabre avanturistički nastrojene turiste privlači za dolazak, dostupna je automobilima, nema još velikih organiziranih jeftinih letova u daleke destinacije. K Toti na Palmižanu usmenom preporukom hrlili su brojni gosti.

Usidrio se u palmižanskim uvalama i "Calypso", brod slavnog moreplovca Jacques Cousteau zbog novih saznanja o jadranskom moru, ali najviše zbog fame o Toti kao najvećem lovcu na kirnje u ovom dijelu svijeta. Dr. Gilbert Doukan, njegov pratilac i veliki znalac o moru I otocima izdaje u Parizu i knjigu "La chasse sous marine" 1954. u kojoj spominje taj posjet Palmižani i Toti.

"Ali jedno je ime bilo na svim ustima – Meneghello. Živio je na malom otočiću Palmižani i svi su ga zvali prijateljski samo po njegovom nadimku Toto. Očito je bio otočki junak i obljubljen.. Jedan student povijesti umjetnosti iz Beograda ponudio nam je ljubazno da otkrijemo taj maleni "izgubljeni" otok, na kojem je dom Totin bio jedino zdanje. Bili smo primljeni otvorenih ruku i proveli smo 48 sati u šarmantnoj kući Meneghello. Boravak je imao okus raja, pa se nismo ni iznenadili susrevši tu, sa ženom i kćerkom, gospodina M.Davisa, ministra vanjskih poslova Velike Britanije. Došao je na odmor nakon potpisivanja jednog sporazuma s Titom, pa mu je odmor bio diplomatski rečeno neophodan. Toto nam nije prikrio činjenicu da je u prethodnih pet godina ulovio s vrlo primitivnom opremom brojne primjerke kirnji i druge dostupne kapitalce. "

Na Palmižani su ljetovali brojni poznati, spomenimo Nobelovca Lavoslava Ružičku, kompozitora Borisa Papandopula, filozofa Dušana Pirjevca, dolazio je redovito Orson Welles - Lex Baxter i Pierre Brice su se odmarali s čitavom ekipom u stankama snimanja filmova o Winnetouu …Na početku svoje karijere na Svetom Klementu 1962./63. snima, Elke Sommer, kasnije slavna holivudska diva, koja je s poznatim glumcem Peterom van Eyckom snimila erotski film. Film čiji je redatelj bio Jovan Živanović, zvao se Verführung am Meer. Mlada je ljepotica na Palmižani slavila svoj 22 rođendan i zahvalila "divnom" domaćinu na prekrasnom boravku.

Jadran film dovodila redovno francuske i talijanske filmske ekipe koje snimaju diljem naše zemlje i obavezno posjećuju Palmižanu kao posebnu atrakciju. "Znali su da će im Toto pružiti nezaboravni boravak u vremenu dok je državni turizam još kaskao. I austrijski ministar vanjskih poslova hrvatskog porijekla Lujo Tončić Sorinj provodi ljetovanje sa svojom velikom obitelji kod Meneghelovih, puna dva desetljeća na škoju. I to na otoku bez struje, vode i drugih civilizacijskih blagodati ali djevičanske prirode i izvrsne autohtone hrane".

"Iz Hvara i u Hvar dovozio je Toto goste svojom jedrilicom «na vjetar», dok nije stigao mali motorni čamac. Pritom je imao životinjsku farmu, koze, ovce, svinje, stotine kokoši, uzgajao je povrće i voće, cijedio sokove grožđa i pravio vino, vrcao med. Pred gostima je lovio ribu "po želji" za njihov obrok, more je bilo bogato, a on je bio vrhunski sportski ribolovac.. Pretvarao je turiste u prijatelje i oni su dolazili godinama. Ljetovali su i odmarali se brižno zbrinuti, imajući iluziju da su sudionici uzbudljivog avanturističkog filma negdje "na kraju svijeta". Govorio je 5 jezika. Odrastao je u kući punoj slika, knjiga i s klavirom u Dubrovniku i Palmižani. Na talijanskim visokoškolskim ustanovama obrazovana Totina majka, Jacomina Fabrio iz Zadra, uz sav težak ladanjski i hotelski posao, svakodnevno navečer muzicira za goste".

Rođen je 1923. u Dubrovniku, gdje je njegov otac Eugen Meneghello bio profesor matematike i botanike na Dubrovačkoj gimnaziji i Nautičkoj akademiji. Ljeta provodi na Posjedu Meneghellovih na Palmižani. Nakon 2 svjetskog rata obiteljska turistička djelatnost izbrisana je iz svih turističkih vodiča. "U komunizmu je minorizirana i marginalizirana, u biti gotovo uništena kao i sve privatno. Godine 1947. Toto Meneghello odupire se javno Vladimiru Bakariću, predsjedniku SRH koji je pokušao prisiliti njegovu obitelj da iseli s Palmižane i "proda" mali ostatak posjeda na Svetom Klementu" podsjeća poznata kolekcionarka.

Juraj Toto Meneghello preminuo je u siječnju 1985. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:26