EUROPSKO OTKRIĆE

Veliko priznanje: Film splitskog redatelja u konkurenciji za prestižnu nagradu Europske filmske akademije

Juraj Lerotić

 Ante Cizmic/Cropix
Uz film Jurja Lerotića nominirana su i dva filma koji su ovig tjedna na programu ZFF-a. To su ‘Kako se poseksati‘ Molly Manning Walker, te ‘20 000 vrsta pčela‘ Estbaliz Urasola Solaguren

Film „Sigurno mjesto“ hrvatskog redatelja Jurja Lerotića nominiran je za najbolji europski debitantski film- nagradu „Europsko otkriće“ Europske filmske akademije. Članovi akademije (EFA) Lerotićev su film uvrstili među šest najboljih ovogodišnjih europskih debitantskih filmova.

Nominacije za ovogodišnje nagrade EFA- koje su objavljene u utorak- u znaku su nekoliko istaknutih filmova za koje se pretpostavljalo da će biti favoriti za nagrade. Prvi od njih je canneski pobjednik „Anatomija pada“ Francuskinje Justine Triet koji je nominiran za najbolji film, režiju, scenarij i žensku ulogu (Sandra Hueller). Drugi je „Zelena granica“ Agnieszke Holland“, film koji je unatoč (ili možda: baš zbog) napada konzervativnih poljskih političara dobio nominacije za najbolji film, scenarij i režiju. Treći je „Zona od interesa“ Britanca Johnatana Glazera, film o svakodnevici obitelji čuvara koncentracijskih logora koji je nominiran za film, režiju i dvije glavne uloge (Sandra Hueller, Christian Friedel). „Palo lišće“ Finca Akija Kaurismakija također je nominirano za najbolji film, režiju, scenarij, te obje glavne uloge (Alma Poysti, Jusi Vatanen). Uz ta četiri filma, za najbolji je film nominiran i talijanski „Io Capitano“ Mattea Garronea.

Uz Lerotićev film nominaciju za najbolji debitantski film dobila su i dva filma koji su ovig tjedna na programu Zagreb Film Festivala. To su „Kako se poseksati/How To Have Sex“ Britanke Molly Manning Walker, te „20 000 vrsta pčela“ baskijske Španjolke Estbaliz Urasola Solaguren.

Pobjednici nagrada EFA bit će proglašeni 9. prosinca u Berlinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:28