FILM CRAIGA GILLESPIA

Skupina ljudi slijedi svoj instinkt i kupuju dionice do kojih bogataši ne drže mnogo... Zanimljivo je kako završe

Seth Rogen i Nick Offerman, Dumb Money

 Supplied By Lmk/Ipa-agency.net/Ipa/Profimedia/Supplied By Lmk/ipa-agency.net/ipa/profimedia
Nastupa impozantna galerija renomiranih glumaca, a Gillespie ima solidnu reputaciju

Premijera humorne drame "Laka lova" na nedavnom Toronto Film Festivalu bila je iznimno uspješna. Film o malim, običnim ljudima koji slijede svoj instinkt i kupuju dionice do kojih bogataši ne drže mnogo dobio je vrlo dobre kritike, a kako narednog tjedna kreće u kina, očekujte da će to biti jedan od jesenskih hitova. Snimljen je po istinitom događaju i po mnogočemu bismo ga mogli nazvati doku dramom, no ima tu dosta slobodnog poigravanja činjenicama, pa mu taj termin možda posve ne odgovara. Po mnogočemu podsjeća na filmove "Društvena mreža" Davida Finchera i "Oklada stoljeća" Adama McKaya, prvi je zasnovan na razmjerno jednostavnoj dosjetki (Facebook) koja je i danas neizmjerno popularna (Aaron Sorkin dobio je Oscara za scenarij tog filma), dok drugi zahtijeva publiku koja ipak nešto malo zna o financijskim malverzacijama.

"Laku lovu" režirao je Australac Craig Gillespie koji je stekao posve solidnu reputaciju filmovima "Ja, Tonya" s Margot Robbie, za koji je Allison Janney izborila Oscara za sporednu ulogu, i blockbusterom "Cruella" s Emmom Stone, svojevrsnim odvojkom "101 dalmatinera". Protagonist "Lake love" je Keith Gill (sjajni glumac Paul Dano, poznat iz filmova "Bit će krvi", "Fabelmanovi" i "Mala Miss Amerike"), koji je za neke "prodavač magle", a za druge pronicljiv analitičar američkog biznisa: on ima hrpu sljedbenika na Redditu i na društvenim mrežama koje se bave financijama. Stoga je izazvao pravo komešanje kad je objavio da će ulagati novac u GameSpot, dućan za videoigre koji je prema mišljenju mnogih na izdisaju. Ipak, njegova je reputacija biti nepredvidljiv, pa su se mnogi "krupni igrači", koji su već otpisali GameSpot, zabrinuli. U Gilla, međutim, vjeruje bolničarka Jenny (America Ferrera), samohrana majka dvoje djece, tako da su svi šokirani kad je vrijednost dionica GameSpota odjednom skočila. Tako je Gill preko noći postao milijunaš, no bilo bi mu bolje da je svoje dionice odmah prodao. Sve se to, naime, zbivalo poslije 2020. i izbijanja pandemije, tako da nitko nije bio siguran u kojem će se smjeru kretati društvena kriza. Junakova supruga Caroline (Shailene Woodley) suviše je racionalna da bi on vjerovao njezinim procjenama, dok mu je brat (Pete Davidson) tip koji svima ide na živce, a Keith je među rijetkima koji ga podnose.

Film je ekranizacija non-fiction knjige Bena Mezricha "Antidruštvena mreža", koja je izazvala popriličnu pažnju pa nimalo slučajno što je ekspresno ekranizirana. Scenarij su napisale Lauren Schuker Blum i Rebecca Angelo, više kao vodič upozorenja što vas može očekivati u svijetu kupoprodaje dionica, no upravo je to i zanimalo gledatelje. Njima neće zasmetati obilje stručnih izraza, no bar će naučiti štošta što dosad nisu znali. Režija Craiga Gillespieja je vrlo dobra, film se gleda sa zanimanjem čak i kad uslijede dijelovi u kojima ne razumijete sve najbolje, ali na takvo što smo već navikli.

Uz spomenute, u "Lakoj lovi" nastupa još impozantna galerija renomiranih glumaca: Vincent D‘Onofrio glumi investitora Stevea Cohena, komičar i redatelj Seth Rogen je vlasnik kompanije uzdrmane Gillovim prognozama, a i marvelovac Sebastian Stan (Bucky Barnes ili Zimski vojnik) biznismen je koji od novog doba ne očekuje ništa dobro. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:50