NOVINE

SCENARIST HVALJENE SERIJE O INSPIRACIJI 'Želio sam priču o politici, strasti i moći'

 Neja Markicevic / CROPIX
 

Ovaj se posao i radi zbog publike, a “Novine” zbilja imaju vjerne gledatelje ne samo kod nas, nego, zahvaljujući činjenici da su obje sezone “Novina” na Netflixu, i doslovno u cijelom svijetu. Društvene mreže omogućavaju nam da imamo interakciju u realnom vremenu s gledateljima, da izravno komuniciramo oko našeg sadržaja, i nekad budemo zbilja ugodno iznenađeni načinom na koji nas gledatelji razumiju i iščitavaju, kako oni iz Zagreba, Našica ili Šibenika tako i oni iz Buenos Airesa, Bologne ili Montreala. Nagrade nam, naravno, znače, osobito one koje, poput Zlatnog Studija, dodjeljuju gledatelji jer potvrđuju da se napor isplatio i da je imao smisla - kaže Nebojša Taraba, producent iz tvrtke Drugi plan, koji je u tandemu s Miodragom Silom snimio hvaljenu seriju “Novine” za HTV.

Treća sezona

Druga sezona je upravo emitirana, a treća, ujedno i finalna, tek treba krenuti u snimanje, no ekipa će se svakako držati starog recepta: Dalibor Matanić režira, a Ivica Đikić piše scenarij.

Za inspiraciju u nastanku priče “Novina”, ne treba puno nagađati, dovoljno je otvoriti novine, pročitati vijesti...

Novine

- Ne, nije bilo konkretnog događaja ili osobe kao inspiracije za drugu sezonu, što ne znači da neki detalj iz stvarnosti nije upotrijebljen u izgradnji nekog karaktera ili u kreiranju neke dramske situacije. Htio sam, prije svega, ispripovijedati uvjerljivu priču o tome na što sve politička strast može natjerati čovjeka i što je sve ljudsko biće u stanju učiniti ili ne učiniti da se domogne društvene moći ili da je sačuva - ističe Đikić.

Prva sezona “Novina”, uključujući i generalni koncept triju sezona, objašnjava autor, nastajala je pune tri godine.

- Drugu sezonu pisao sam godinu i pol, a već gotovo godinu dana radim na trećoj sezoni. Naravno, u proces nastanka scenarija cijelo su vrijeme bili, i jesu, uključeni redatelj Dalibor Matanić, producenti Miodrag Sila i Nebojša Taraba te urednik na Hrvatskoj televiziji i dramaturg Mislav Brumec, a na prvoj sezoni puno nam je pomogla spisateljica i dramaturginja Tena Štivičić. Čini mi se da je svaka epizoda i prve i druge sezone imala desetak “draftova” prije nego što bismo došli do finalne verzije. Što se tiče samog čina pisanja, nema kod mene ničega što bi ekscentričnošću ili originalnošću zasluživalo da se spomene, osim što iz praznovjerja ili tvrdoglavosti izbjegavam pisati scenarije u nekom od softvera napravljenih specijalno za tu namjenu - otkriva Đikić.

Najbliži lik

Teško mu je ocijeniti tko je od glumaca najbolje utjelovio lik iz njegove mašte jer su, kaže, mnogi ostvarili zaista sjajne uloge.

- Mnogi su tim likovima dali puno više nego što sam im ja bio dao, a tako treba i biti. Meni je možda najbliži lik Nikole Martića kojeg igra Trpimir Jurkić pa ako bih se baš morao odlučivati, izbor bi vjerojatno pao na njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 19:56