GRAĐANSKI RAT

Novinari žele pet minuta s predsjednikom prije no što ga strijeljaju, paramilitarne trupe ne podnose imigrante...

Civil War, 2024, Alex Garland
Kirsten Dunst
COLLECTION CHRISTOPHEL 

 A24 - Dna Films - Ipr.vc/Afp/Profimedia/A24 - Dna Films - Ipr.vc/afp/profimedia
Amerika nikad nije bila krhkija, možete samo zamisliti što će se dogoditi ukoliko Donald Trump osvoji drugi mandat

Film "Građanski rat" nije se baš proslavio debijem u hrvatskim kinima. Tijekom prvog vikenda skupio je četiri tisuće i 755 gledatelja, što je u najboljem slučaju osrednje, a zapravo je slabo. U Americi je već dva vikenda na prvom mjestu, no zarada mu nije suviše impresivna, nešto manje od 45 milijuna dolara bruto. Nema šanse da se približi drugom dijelu "Dine" (276 milijuna i 640 tisuća bruto), "Kung Fu Pandi 4" (180 milijuna bruto) i "Godzilli i Kongu" (171 milijun i 731 tisuću bruto).

Slabić i histerik

Skroman start u Hrvatskoj nije nikakvo iznenađenje, zašto bi naše gledatelje zanimalo kako se Amerika rascjepkala i kako je otvorena sezona lova na njezinog predsjednika. Pritom, nekoć najmoćniji Amerikanac pojavljuje se samo na početku i na kraju filma, slabić je i histerik, a uslugu mu nisu napravili ni recentni gazde Bijele kuće: Donald Trump je karikatura te funkcije, dok je Joe Biden blijedi odsjaj predsjedničke pompe. Zapravo, mogli bismo ga usporediti samo s Georgeom W. Bushom.

No dosta o predsjednicima, jer se film njima uopće ne bavi. Protagonisti su novinari i fotografi koji žele pet minuta s predsjednikom prije no što ga strijeljaju. Najautoritativnija je fotografkinja Lee Smith (Kirsten Dunst svojevrsni je nadomjestak za legendarnu Lee Miller), za koju spominju da je nekad bila najmlađa članica Magnum Photos kooperative. Uz nju se šlepa Jessie Cullen (Cailee Spaeny​), ne zna ona puno, ali ima instinkta, hrabra je i jednom će možda nešto značiti na toj sceni. One se ne moraju plašiti regularne vojske (iako ih ima nekoliko), ali najopasnije su paramilitarne trupe koje su već definirale novu ideologiju: ne podnose imigrante niti bilo kakve pridošlice, Amerika pripada Amerikancima, pa što god to značilo. Jednog od njih igra Jesse Plemons sa crvenim naočalama, suprug Kirsten Dunst, koji u filmu nastupa nepotpisan, budući da je uskočio u zadnji tren, zamijenivši glumca koji se nije pojavio.

Pitanja bez odgovora

Distributer A24, koji se posljednjih godina probija prema vrhu američke nezavisne scene, dosta je riskirao kad je britanskom scenaristu i redatelju Alexu Garlandu povjerio budžet od 50 milijuna dolara, tim više što dio američkih kritičara nije bio oduševljen proizvoljnošću zapleta. Zašto se Amerika pocijepala, što je navelo Teksas i Kaliforniju da se udruže (oni predstavljaju Zapadne snage) i da ostave Floridu na cjedilu?

Hoće li se li se Nova narodna armija priključiti Kanadi kad već koristi njihovu valutu?

Na sva ta pitanja nema odgovora, jer je u pitanju politička fantastika. S druge strane suvremena Amerika nikad nije bila krhkija, možete samo zamisliti što će se dogoditi ukoliko Donald Trump osvoji drugi mandat.

Najzagonetniji lik je Lee Smith. Ona je dosad izvještavala iz dalekih zemalja, no sad joj se rat prvi put preselio nadomak njezina doma, a poginuo je i novinar koji je bio neka vrsta njezina mentora. Lee se sve više povlači u sebe, uglavnom brine o drugima, pogotovo o mladoj Jessie, no stječe se dojam da to nije Amerika u kojoj je odrasla i za koju je bila spremna sve žrtvovati. Zapravo, tek u završnici film postaje uistinu slojevit, a ne bi bilo dobro da se nešto od njegovih slutnji i ostvari.

Građanski rat

ratni fant. film (kino)

SAD-Vel. Brit., 2024.

R: Alex Garland

G: Kirsten Dunst, Wagner Moura, Cailee Spaeny, Stephen McKinley Henderson, Jesse Plemens

Ocjena: 4

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 14:18