PIŠE JURICA PAVIČIĆ

Novi Netflixov hit imao je zanimljiv predložak, zvjezdanu postavu, a ispao je - nedorečen i režijski diletantski

Leave The World Behind

Unutar žanra apokaliptičnih drama ‘Ostavi svijet za sobom‘ je imao jed(i)nu razlikovnu zanimljivost

Apokaliptični krah civilizacije u protekla je dva desetljeća postao filmsko opće mjesto, gotovo pa samostojeći žanr. Taj žanr sad je dobio prinovu: film "Leave the World Behind" redatelja Sama Esmaila.

"Leave the World Behind" adaptacija je istoimenog, nagrađivanog trilera američkog pisca Rumaana Alama. Junaci filma su dobrostojeći par (Julia Roberts, Ethan Hawke) koji s dvoje djece unajmi kuću na obali Long Islanda. Prve noći na vrata im kucaju crni muškarac i djevojka (Ali, Myha‘la) koji tvrde da su oni vlasnici koji su im unajmili kuću. Traže da prespavaju u njoj, jer je u gradu kolaps. Par im - pogotovo majka - ne vjeruje, ponajviše jer je kuća luksuzna, a oni crni. No nemaju puno opcija: ubrzo nestane mobitelskog signala, TV programa i GPS-a.

Unutar žanra apokaliptičnih drama "Ostavi svijet za sobom" je imao jed(i)nu razlikovnu zanimljivost: u žanr je uveo i pitanje rase i rasnih odnosa. Ipak, taj politički sloj ovdje se ne preplete do kraja s onim apokaliptičkim. "Get Out" i "Don‘t Look Up" ne kliknu zajedno. Film ostane scenaristički nedorečen, a ne trenutke i režijski diletantski.

Redatelj Esmail imao je zanimljiv predložak. Imao je i stvarno zvjezdanu podjelu – uz Juliju Roberts i Ethana Hawkea tu su još Mahershala Ali i Kevin Bacon. Kad se sve to stavi na kup, film je slabiji no što je morao biti.

OSTAVI SVIJET ZA SOBOM (Leave the World Behind, SAD 2023), režija: Sam Esmail, uloge: Julia Roberts, Ethan Hawke, Mahershala Ali, Myha‘la, Kevin Bacon, Netflix

Ocjena: 3

image

leave the world behind

Netflix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:19