Jean-Jacques Annaud

Notre-dame: Film o požaru uzrokovanom dezorganizacijom i pehom, u kojemu se pojavljuje i Emmanuel Macron

Notre-Dame brule, 2022, Jean-Jacques Annaud, Pathe - TF1 Films Production

 David Koskas/Afp/Profimedia
"Notre-Dame Brûle" posjeduje i emociju i spektakularnost, a najslabija je točka filma sladunjavi, holivudizirani svršetak.

Tijekom 45 godina redateljske karijere, francuski je veteran Jean-Jacques Annaud (78) filmskim spektaklima pročešljao čitav svijet od Vijetnama do Afrike i od Tibeta do Staljingrada. Ipak - svoj posljednji spektakl Annaud je smjestio pred svoje noge: na pariški otok.

Nastao prema scenariju odličnog scenarista Bidegaina ("Prorok"), "Notre-Dame u plamenu" prati zbivanja tijekom desetak sati popodneva 15. travnja 2019., na dan požara u pariškoj katedrali. Scenarij filma vješto povezuje zbivanja uoči požara, izbijanje vatre i reakciju sustava. Ključna fabularna linija prati nastojanja da se spasi najvažnija relikvija u crkvi: Kristova trnova kruna.

Najbolji dio filma je prvi, u kojem Bidegain i Annaud prikazuju običan dan u crkvi Notre-Dame, vrevu turista, koncerte i rutinu dežurnih službi. Film prikazuje nisku javašluka, deorganizacije i golog peha, koja je uzrokovala požar. Čuvari nisu shvatili ozbiljno alarm za požar, jer se ionako kvario. Radnici su ignorirali zabranu pušenja, instalacije su bile trule, a vatrogasci su stigli tek nakon 50 minuta. Annaud u filmu vješto kombinira dokumentarne snimke, scene u studiju i na lokacijama sličnih gotičkih katedrala. Zanimljivost je da se u filmu pojavljuje i predsjednik Macron. "Notre-Dame Brûle" posjeduje i emociju i spektakularnost, a najslabija je točka filma sladunjavi, holivudizirani svršetak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:55