CHERRY POP

‘Nagradu je dobio film koji ne moralizira dok prikazuje seksualni rad, i kojeg su napravile same seksualne radnice‘

Scena iz nagrađenog filma

 Holly Bates, promo
U dvije međunarodne konkurencije prikazala su se ukupno 33 kratkometražna filma

U Zagrebu se od 16. do 18. studenog u Dokukinu KIC i Pogonu održalo drugo izdanje Cherry Pop Festivala koji je, kako su naveli, "u kontekstu umjetnosti te uz popratne edukativne i diskurzivne sadržaje potaknuo otvoreni dijalog o fenomenu ljudske seksualnosti u svim njezinim aspektima. Drugo izdanje festivala istražilo je odnos između seksualnosti i rada, bilo da se radi o svijetu seksualnih radnica/ka ili radu na vlastitom seksualnom zdravlju".

U dvije međunarodne konkurencije (Glavna i Studentska) prikazala su se ukupno 33 kratkometražna filma, a glavni žiri (Nikki Bohm, Viktor Zahtila, Nikica Zdunić) je dodijelio Sweet Cherry za najbolji film australskoj redateljici Holly Bates za "House of Whoreship" zbog "nemoralizirajućeg prikaza seksualnog rada te zbog činjenice kako se radi o filmu napravljenom od strane seksualnih radnica za seksualne radnice". Glavni žiri je dodijelio i posebna priznanja dokumentarno-erotskom "Two Years" Gabriela Lapierrea te domaćoj animatorici Matei Kovač za film "Y".

Studentski žiri (Sara Grgurić, David Gašo, Rea Bušić) dodijelio je Sour Cherry za najbolji studentski film Janu Krevatinu (ADU) za film "Joža" iz razloga jer "jednostavno i nenametljivo tematizira važan i aktualan problem kroz glavni ženski lik, koji predstavlja otpor simboličnoj društvenoj nadmoći i poziva na reakciju." Studentski žir dodijelio je i posebna priznanja filmovima "5/3/0" Danila Stanimirovića i "Postsocijalistička tela" Laure Terese Lintner.

Ovogodišnje izdanje Cherry Pop Pan-Erotikuma donijelo je okrugli stol na temu Regulacija seksualnog rada u Hrvatskoj gdje su sudionici raspravljali o uvjetima i razlozima deregulacije seksualnog rada u Hrvatskoj, temi koja u domaćoj javnoj sferi ne zauzima dovoljno prostora.

U Pogonu se održala visoko posjećena Radionica intimnosti: mašta, želja, granice - edukativni interaktivni program osmišljen s ciljem produbljivanja razumijevanja intimnosti te ostvarivanja snažnije povezanosti sa samim sobom, kao i s partnerom ili partnericom.

Kao najava festivala na uličnom muralu kod Dokukina KIC održan je plesni performans Gdje seks prestaje, a posao počinje? u izvedbi Ele Kupres Đorđević (aranžman), Roberta Janđela i Frana Gamulina, a koji je istražio nijanse unutarnjeg svijeta emocija i iskustava kroz koje u svakodnevnom životu prolazi seksualna radnica. Performans je popratila istoimena video instalacija i izložba postavljena u prostoru Galerije na katu (KIC) tijekom dana održavanja festivala. Najzabavniji dio 2. Cherry Pop-a svakako je bio popunjen Erotski kviz kojeg je u klubu Ro & Do vodio Mario Kovač.

Festival je organizirao Akademski filmski klub, a program se realizirao u partnerstvu s Dokukinom KIC, Kulturno informativnim centrom i Pogonom. Cherry Pop Pan-Erotikum realiziran je suradnji s Centrom za psihoterapiju te udrugama Kruzej i Skladište. Cherry Pop Festival podržali su Hrvatski audiovizualni centar i Grad Zagreb, a sponzorirali LELO i Muzej kanabisa u Zagrebu te knjižare Ljevak i Fraktura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:37