STREAM PREPORUKA

Hvaljen film o bubnjaru koji usred koncerta izgubi sluh i mora se naviknuti na tišinu

Darius Marder
Film braće Dariusa i Abrahama Mardera jedno je od najugodnijih iznenađenja prošlogodišnje filmske sezone

Na početku filma "Zvuk metala" gledamo i slušamo rock-koncert. Izvođača je samo par: Lou (Cooke) i Ruben (Ahmed). Ona je ekspresivna pjevačica i instrumentalistica, a on njezin bubnjar. Lou i Ruben su par, žive i nastupaju zajedno putujući Amerikom u kamperu. Turneja im je bukirana, nadaju se uspjehu koji se smiješi.
A onda se dogodi obrat: tijekom koncerta Ruben izgubi sluh. Potraži pomoć liječnika koji nema za njega lijepih vijesti. I ono malo što još čuje postupno će nestati, mora se čuvati buke i navikavati na tišinu.

Lou nagovori Rubena da se pridruži zajednici gluhonijemih ne bi li naučio znakovni jezik i prilagodio se. Ali, Ruben sanja o skupoj operaciji ugradnje pužnice. Ne može zamisliti život bez dvije stvari koje najviše voli. Jedna je glazba. Druga - Lou, koja i dalje nastupa i proizvodi glazbu koju on ne može čuti.
Film braće Dariusa i Abrahama Mardera jedno je od najugodnijih iznenađenja prošlogodišnje filmske sezone. Nakon premijere na Amazon Primeu u prosincu film je doživio hvalospjeve, dospio je prvi vrh gotovo svih kritičarskih lista, da bi taj sjajni odjek jučer okrunio sa šest nominacija za Oscara, uključujući one za najbolji film, scenarij i dvije muške uloge (Ahmede, Raci). Sada ga se osim na Amazonu može vidjeti i u domaćim on-line videotekama.

"Zvuk metala" ima puno vrlina, no dva najjača aduta. Prvi je Riz Ahmed, pakistansko-britanski glumac i reper kojeg filmofili poznaju po nizu britanskih filmova, ali i ulozi u "Ratovima zvijezda". Glumeći sa smjesom boli, revolta i umiljatosti, Ahmed je zavrijedio nominaciju za Oscara. Drugi je adut filma senzacionalan miks zvuka. Miješajući čisti zvuk, tišinu i distorzirano-utišan zvuk osobe koja oglušuje, redatelj i njegov tim vješto klize iz jedne pripovjedne perspektive u drugu, dočaravajući uvjerljivo iskustvo hendikepa. Film koji filmofil ne smije zaobići. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:34