TIHA NOĆ

Godlocku je želja pobiti sav šljam koji je skrivio smrt njegova djeteta. Nada se da će tada pronaći i unutarnji mir

Silent Night

 Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia
Sam John Woo ovim je filmom dokazao da nije zaboravio kako se režira akcija

Zahvaljujući VHS-kazetama otkrili smo na prijelazu osamdesetih u devedesete hongkonškog filmskog velemajstora Johna Wooa. On je bio specijalist za žestoke krimiće, svaki poklonik te vrste filmova morao je imati u svojoj kolekciji "Bolje sutra", "Bolje sutra 2", "Ubojicu" i "Okorjelog murjaka". U svima je zvijezda bio Chow Yun Fatt i mnogim filmoljupcima bio je draži od holivudskih zvijezda. Već 1993. režirao je svoj prvi holivudski film "Tvrda meta", glavnu ulogu igrao je Jean-Claude Van Damme, koji nije krio da su mu Kina i Hong Hong duhovno puno bliži od Los Angelesa i Londona. Dvije godine kasnije nastala je "Slomljena strijela" s Johnom Travoltom i Christianom Slaterom, no svima nam je bilo jasno da su ti holivudski akcići inferiorni onome što je Woo radio u Hong Kongu. Tako je bilo sve do filma "Čovjek bez lica" u kojem su igrali Travolta i Nicolas Cage, bilo je to Wooovo remek djelo, sjajno poigravanje zamjenama fizionomija, tipičnije za azijsku negoli zapadnjačku kulturu. "Nemoguća misija 2" s Tomom Cruiseom također je bila izvrsno napravljena i predstavlja Wooov vrhunac u Hollywoodu, nakon kojeg je radio skupe i ambiciozne filmove, ali više namijenjene azijskom negoli zapadnjačkom tržištu. Najbolji su primjer ratni filmovi "Bitka kod Crvene stijene" iz dva dijela, odigravali su se u razdoblju Tri Kraljevstva (220 – 280. prije naše ere), koji su promijenili sudbinu Kine.

Woo je u novom mileniju malo bavio Tajvanom, zatim se malo vratio krimićima da bi napokon najavio da će opet snimati u Hollywoodu. Njegova "Tiha noć" utoliko je neobičan film, ukoliko se njemu jedva govori. Naime, glavni junak Godlock (Joel Kinnaman) izgubio je glas u samom početku filma, otad se služi mobitelom, laptopom i pisanim porukama, no nema baš namjeru usavršiti te vještine. U gangsterskom obračunu u susjedstvu stradao je njegov sinčić i on luta predgrađima da zaboravi taj tragičan događaj. Nije to baš jednostavno, jer stalno nalijeće na kriminalce koji se rado iskaljuju na naizgled dementnom samotnjaku, a ni kod kuće nije mu puno bolje: supruga Saya (Catalina Sandino Moreno) malo i previše brine za njega i zapravo mu više odmaže negoli pomaže, sve dok jednog dana ne shvati da je za njega bolje ukoliko dobije priliku da se sam snalazi. Godlock zbilja nema pojma o borilačkim vještinama, još manje o baratanju oružjem, i nakon još jednog uličnog sukoba shvati da je kucnuo trenutak da se počne sam brinuti za sebe. Zapravo, ima on druge planove, želja mu je pobiti sav šljam koji je skrivio smrt njegova djeteta, a nada se da će tada pronaći i unutarnji mir.

John Woo baš nije stasao na filmovima tipičnima za mladog Jackiea Chana, u kojima momak s ulice pokupi vještine iskusnijih tipova i zatim ih usavršava, njegov Godlock prije je on neka vrsta Travisa Bicklea, junaka "Taksista" koji do iznemoglosti vježba pred ogledalom. Danas međutim štošta možete naučiti na YouTubeu, a postoje i streljane i osobni treneri.

Nesumnjivo, Godlock će postati ulični zmaj kakvi su i njegovi hongkonški uzori, no njega ne zanima puka tučnjava, želi osvetiti svoga ubijenog sina. Kako će se pokazati, nije to baš lako, a i sam Woo ovim je filmom dokazao da nije zaboravio kako se režira akcija. Uostalom, naredni mu je film "Ubojica", prepravak njegovog kultnog ostvarenja iz 1989.

Tiha noć

am. akc. krimić, 2023.

REDATELJ: John Woo

BUDŽET: 25 milijuna dolara

U KINIMA: od 7. prosinca

POVRATAK JOHNA WOOA

Joel Kinnaman

Kinnaman je zapravo švedski glumac koga smo prvi put zapazili u krimi serijalu "Laka lova", velikom međunarodnom uspjehu te kinematografije. Igrao je u prva dva filma te trilogije, no i to je bilo dovoljno da ga zapaze u Hollywoodu. Najprije su ga angažirali za američku verziju danske serije "Ubojstvo", a nakon što je dobio glavnu ulogu u novoj verziji "Robocopa" više nije brinuo za karijeru.

Catalina Sandina Moreno

Već s prvom filmskom ulogom postigla je zapažen uspjeh, jer je narko drama "Marija milosti puna" debitirala na Sundance film festivalu i kasnije joj osigurala nominaciju za Oscara. Dobila je još priznanja, no ovo je bilo najveće. Zapazili smo je i u vrlo popularnoj seriji "Preljub", u kojoj je izdržala pune tri sezone. Vrlo diskretno igra teške dramske uloge, pa je tako i ovdje.

Kid Cudi

Pravo mu je ime Scott Ramon Seguro Mescudi, ali ga je skratio zbog svojih poklonika. On je naime rapper i ima više glazbenih negoli glumačkih nominacija. U filmu igra policijskog detektiva koji bi rado pomogao Godlocku, no u početku mu jedino može dati posjetnicu. Kad se potonji uvježba u borilačkim i onim drugim vještinama, u završnom obračunu sa gangsterima gotovo su ravnopravni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 02:24