FILM SHAWNA LEVYJA

‘Free Guy‘ blaga je satira na suvremeni Hollywood u kojem je sve podređeno blockbusterima

 Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia
Ovaj križanac "Truman Showa" i Disneyjevog crtića "Krš i lom" najuspješniji je holivudski izdanak u zadnjih mjesec dana

Tko bi to rekao, film o video igrama koji su mnogi okrstili kao križanac "Truman Showa" s Jimom Carreyjem i Disneyjevog crtića "Krš i lom"(Wreck-It Ralph) najuspješniji je holivudski izdanak u zadnjih mjesec dana, po prihodima je čak uspješniji od inovativnog (i subverzivnog) blockbustera "Odred otpisanih: Nova misija".

"Free Guy" je imao mnoštvo hendikepa, najprije su mu datum premijere odgađali skoro godinu dana, prije toga je preživio fuziju Disneyja i Foxa, pa se pretpostavljalo da će mu Disneyjev marketing podmetati klipove jer je to ipak bio Foxov proizvod, a naposljetku, budući da je to film za obiteljsku publiku, kako objasniti roditeljima koji nikad nisu igrali video igre da je to nešto što bi morali pogledati sa svojim klincima. Mislim da je tu presudnu ulogu odigrao Ryan Reynolds, koji je u dva "Deadpoola" pokazao da zna biti jako provokativan i neumjereno prostačiti, ali ovdje naprosto plijeni šarmom i simpatičnošću.

Pobunjena programerka

On glumi tipa koji se naprosto zove Guy i isprva nije svjestan da je sporedni lik u video igri (non-player character) koja uživa svjetsku popularnost, međutim, među autorima te high tech zafrkancije dolazi do razdora. Nju su zapravo osmislili Walter McKeys (Joe Keery) i Millie Rusk (Jodie Comer iz serije "Ubijajući Eve"), htjeli su da to ne bude poligon za pražnjenje agresivnih poriva, no koncept im je pokrao pretenciozni Antwan (redatelj Taika Waititi potpisao je sjajnog "Joja Rabbita", "Thora 3", a već polako priprema i naredni film iz franšize "Ratova zvijezda") te ih zaposlio kao programere, koje će uvijek imati pod kontrolom. Millie se, međutim, dosjetila kako će mu doskočiti, ubacila se u igru kao akcijska junakinja Molotov Girl i objasnila Guyu da više ne mora biti statist nego može postati važan igrač.

Njegov je život sada radikalno mijenja, dosad je svako jutro oblačio košulju svijetloplave boje i krem hlače, ritual koji mu je već pomalo dosadio, na putu do banke gdje je radio kao običan činovnik uvijek bi se događale iste stvari, strpljivo je čekao da upadne netko od pljačkaša i napravi rusvaj, a sad se pojavila ta nevjerojatna Molotov Girl i objasnila mu da se može suprotstaviti tim groznim tipovima. Guy vrlo brzo usvaja nova pravila igre pa video igra "Free City" kreće novim smjerom.

Antwan je, međutim, primijetio da se nešto neobično događa jer su mu dosadašnje mušterije nezadovoljne, nema u "Free Cityju" više toliko nasilja i negativnog adrenalina, pa ga odluči ukinuti i pretvoriti u franšizu koja će više sličiti izvorniku.

Dobar vizualni prosede

"Free Guy" je zapravo blaga satira na suvremenu holivudsku situaciju u kojoj je sve podređeno bučnim blockbusterima, a filmovi kakvi su se nekad proizvodili bačeni su u drugi plan. McKeys i Millie predstavnici su te nove struje koja nikako da dobije pravo glasa, dok je Antwan - u izvrsnoj interpretaciji Taike Waititija - reprezentant zločestih holivudskih tajkuna.

Život pritom ironično oponaša fikciju, pa se Ryan Reynolds pohvalio da je Disney prezadovoljan rezultatima njegovog filma pa je dao zeleno svjetlo za pripremu projekta "Free Guy 2" i tko zna još koliko nastavaka. Poruka filma je donekle licemjerna, jer se tako nešto u stvarnosti rijetko kad događa, Hollywoodom drmaju Antwani, a McKeys i Millie rijetko kad dobivaju šansu.

I sam redatelj Shawn Levy kao da razumije tu podvojenost, ovaj film mu je prilično solidan, pogotovo je dobar vizualni prosede, no serijal "Noć u muzeju" kao da pripada projektima koje je osmislio Antwan. Srećom, Netflixova serija "Čudne stvari" mu je puno kreativnija, pa ona možda ipak dobro razumije poruku "Free Guya".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 19:39