VELIKO OTKRIĆE

Zovu ga ‘Indiana Jones za umjetnine‘: Pronašao neprocjenjivi kip iz rimskog doba koji je ukraden prije 50 godina

Arthur Brand i Catherine Monnet

 John Thys/AFP
Arthur Brand, poznat po svom uspješnom pronalasku izgubljenih umjetničkih djela, vratio je rimski kip koji je nestao 1973. godine

Nizozemski umjetnički detektiv Arthur Brand vratio je rijedak rimski kip koji se smatrao jednim od najvažnijih blaga Francuske u muzej iz kojeg je ukraden prije gotovo 50 godina.

Brand, kojeg zovu 'Indiana Jones svijeta umjetnosti' zbog njegovih podviga, vratio je brončani kip boga Bakha iz 1. stoljeća ravnateljici Musee du Pays Chatillonnais u istočnoj Francuskoj. Tamo su jedne hladne večeri u prosincu 1973. lopovi razbili prozor, provukli se kroz rešetke i ukrali kip boga vina velik 40 centimetara.

"Kriminalci su pobjegli s nekim rimskim antikvitetima, oko 5000 rimskih novčića i, što je još važnije, brončanim kipom Bakha kao djeteta", rekao je Brand za AFP, prenosi Telegraph.

"Gubitak za muzej i Francusku bio je ogroman. Jedan od njihovih najdragocjenijih antikviteta je ukraden", rekao je Brand nekoliko trenutaka prije nego što je vratio kip tijekom jedne ceremonije u amsterdamskom hotelu.

"Budući da tada nije postojao katalog za ukradene umjetnine, kip je nestao i smatrao se zauvijek izgubljenim."

"Kada sam ga sada po prvi put vidjela, shvatila sam koliko je ljepši od kopije koju imamo u sklopu naše izložbe otkako je original ukraden", rekla je ravnateljica muzeja Catherine Monnet.

image

Arthur Brand

John Thys/AFP

Slučajno se pojavio

Kip se pukim slučajem ponovno pojavio prije dvije godine kada je austrijski klijent kontaktirao Branda, čiji prethodni nalazi uključuju Picassovu sliku i 'Hitlerove konje', skulpture koje su nekoć stajale ispred berlinskog ureda nacističkog vođe.

Klijent je zamolio Branda da istraži kip malog dječaka kojeg je nedavno legalno kupio. "Kako nismo nigdje uspjeli pronaći referencu za tako važno djelo, shvatili smo da bi ono moglo biti ukradeno pa smo tada odlučili otkriti o čemu se točno radi", rekao je Brand.

Nakon višemjesečnog istraživanja, nejasan zapis u izdanju francuskog arheološkog časopisa iz 1927. godine konačno je otkrio trag: skulptura prikazuje Bakha kao dijete te je pripadala francuskom muzeju.

Daljnjom policijskom istragom otkriveno je da je kip ukraden 19. prosinca 1973. godine.

"To znači da smo se morali dogovoriti. Austrijski kolekcionar kupio ga je legalno na otvorenom tržištu gdje je vjerojatno više puta bio preprodavan tijekom posljednjih nekoliko desetljeća", rekao je detektiv.

Nadalje, u Francuskoj zastara nastupa nakon pet godina, što znači da se ne može pokrenuti kazneni postupak. "Vlasnik je bio šokiran kad je saznao da je komad ukraden i htio ga je vratiti muzeju. Prema francuskom zakonu, mora mu se platiti mali iznos - djelić cijene kipa koji bi mogao iznositi milijune eura, za 'čuvanje'", rekao je Brand, prenosi Telegraph.

Važan dio francuske baštine

Brand je tada posegnuo za svojim kontaktima te su dva britanska kolekcionara umjetnina, Brett i Aaron Hammond, sponzorirali polovicu iznosa, dok je Chatillonovo vijeće platilo ostatak.

"Nakon 50 godina, iznimno je rijetko da se ukradeni predmet ponovno pojavi. Pogotovo tako važan predmet koji se sada vraća u muzej gdje mu je i mjesto", rekao je Brand.

Ravnateljica muzeja bila je oduševljena povratom skulpture. "Ovo je posebno važno umjetničko djelo, jer su takva djela rijetka i imaju veliku kvalitetu", rekla je Monnet.

Pronađenu skulpturu su prvotno otkrili arheolozi 1894. godine tijekom iskopavanja na lokalitetu Vertillum, koji je prije dva desetljeća proglašen povijesnim spomenikom.

Bakhov kip bio je 1937. dio izložbe u Parizu koja se sastojala od 50 najljepših umjetničkih blaga Francuske. "To vam samo govori koliko je ovo umjetničko djelo važno kao dio francuske baštine. Što se tiče Arthura, on ima doživotan besplatan ulaz u muzej", rekla je presretna ravnateljica Monnet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 12:37