Ministarstvo kulture

‘Zgroženi smo idejom o mogućem uklanjanju Meštrovićeva kipa. To djelo nema veze s rasizmom‘

Kip ”Strijelca” Ivana Meštrovića u Chicagu
 Michael Weber/Imagebroker/Profimedia
Iz Chicago Monuments Project napisali su da razmišljaju o daljnjoj sudbini Spomenika Indijancima u Chicagu

"Upoznati smo s tematikom inicijative https://chicagomonuments.org/ u kojoj se preispituje opravdanost opstanka nekih javnih skulptura i spomenika u Chicagu. Smatramo kako je posve neprimjereno očitavanje rasističkih konotacija u jednoj od najboljih Meštrovićevih javnih skulptura kakvo je objavljeno na stranicama Chicago Monuments Projecta te smo zgroženi njihovom idejom o mogućem uklanjanju tog spomenika. Ni na formalnoj ni na sadržajnoj razini Meštrovićev prikaz predstavnika indijanskih starosjedilaca nije ni negativan ni uvredljiv te mu se nikako ne mogu pripisati negativne interpretacije, omalovažavanje vezane uz rasizam ili ropstvo" navode iz Ministarstva kulture i medija.

Naime, podsjetimo, kako su iz Chicago Monuments Project, za Spomenik Indijancima Ivana Meštrovića napisali kako je riječ o "reduciranom prikazu Indijanaca", na temelju čega razmišljaju o njegovoj daljnjoj sudbini. Odnosno, Meštrovićev je rad, kako su naveli na stranicama, "među onim spomenicima od njih četrdesetak u Chicagu, o kojima je potrebna rasprava".

Napomenuli su i da nisu donesene konačne odluke o spomenicima, no da su izdvojili one za čiju je daljnju sudbinu potreban javni dijalog te da je Meštrovićev rad predmet kritike zbog "romantiziranog i reduciranog prikaza Indijanaca". Jedan je to od važnijih, ako ne i najvažniji spomenik hrvatskog autora izvan zemlje, podignut 1928. godine.

Ministarstvo kulture i medija, kojemu je na čelu Nina Obuljen Koržinek, dalje navodi: "upoznati smo s tematikom inicijative https://chicagomonuments.org/ u kojoj se preispituje opravdanost opstanka nekih javnih skulptura i spomenika u Chicagu.
Smatramo kako je posve neprimjereno očitavanje rasističkih konotacija u jednoj od najboljih Meštrovićevih javnih skulptura kakvo je objavljeno na stranicama Chicago Monuments Projecta te smo zgroženi njihovom idejom o mogućem uklanjanju tog spomenika. Ni na formalnoj ni na sadržajnoj razini Meštrovićev prikaz predstavnika indijanskih starosjedilaca nije ni negativan ni uvredljiv te mu se nikako ne mogu pripisati negativne interpretacije, omalovažavanje vezane uz rasizam ili ropstvo".

Ministarstvo kulture i medija u kontaktu je s Muzejima Ivana Meštrovića kao i s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova po pitanju daljnjih postupanja. "U dogovoru s relevantnim i stručnim kulturnim institucijama sastavit će se dokument koji će iznijeti podatke o projektu i obrazložiti kontekst nastajanja i važnosti skulpture. Sigurni smo da će i naša argumentacija upućena mjerodavnim kulturnim institucijama doprinijeti boljem razumijevanju i važnosti djela Ivana Meštrovića, koji je svojim djelovanjem snažno obilježio kako hrvatsku tako i kulturu Sjedinjenih Američkih Država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:03