‘Zločesti umjetnik‘

Već 16. optužba slavnom Damianu Hirstu za plagiranje. A mi se bavimo ‘tek‘ jednim plagijatom...

Damien Hirst

 Richard Young/Shutterstock Editorial/Profimedia
‘Na trenutak sam pomislio da gledam svoje slike" rekao je Joe Machine. Hirst kaže da je motiv inspiriran sjećanjem na njegovu majku

Enfant terrible britanske umjetničke scene Damien Hirst opet je suočen s optužbama za plagiranje. Hirstovi radovi iz novog ciklusa "Cherry Blossoms" koji prikazuju trešnjin cvijet predstavljeni na njegovoj posljednjoj izložbi, koja je upravo zatvorena u Parizu u Fondaciji Cartier, izazvali su bijes engleskog umjetnika Joea Machinea, koji kaže da izgledaju baš kao njegove slike s istim motivom.

"Vidio sam Hirstove slike s cvijetom trešnje i na trenutak sam pomislio da gledam svoje slike", rekao je Machine za Observer. "Njegov rad je vrlo sličan mome. Ali ja sam svoje slike trešnjina cvijeta radio godinama prije njega." Iako je priznao da Hirstove slike nisu izravne kopije, ustvrdio je da su "veoma tamne grane, puderasto plavo nebo i mrlje ružičastog cvijeta" previše slične da bi bile slučajnost. Charles Thomson, umjetnik i suosnivač međunarodne grupe Stuckists koja se bori za tradicionalnu umjetnost, izjavio je za Guardian da je bio šokiran kada je prvi put vidio Hirstove slike: "Mislio sam da su Joeove - a onda sam shvatio da su Hirstove. Ako ljudi vide Joeov rad, mislit će da je kopirao Hirsta. Joe je slikao i izlagao slike cvjetova trešnje od 2006. godine. Hirst je svoje, u sličnom stilu, započeo 2017. Cjelokupni izgled je sličan - struktura smeđih grana, ružičastih cvjetova na vedrom plavom nebu. Ne radi se o botaničkim studijama, i jedan i drugi se koriste mrljama boje kako bi postigli dojam cvjetanja."

Na seriji "Cherry Blossoms", inače, Hirst je radio pune tri godine, a dovršio ju je u studenome 2020. Kako je izjavio, dijelom je inspirirana sjećanjem na njegovu majku koja je slikala stablo trešnje u cvatu kada je imao tri ili četiri godine.

"Cvjetovi trešnje govore o ljepoti, i životu i smrti. Ekstremni su - dekorativni su, ali opet preuzeti iz prirode. Oni govore o želji i načinu na koji procesuiramo stvari oko sebe i u što ih pretvaramo, ali i o suludoj vizualnoj prolaznosti ljepote - stablu u punom ludom cvatu na vedrom nebu. Bilo je tako dobro raditi ih, potpuno se izgubiti u bojama u ateljeu. Oni su blještavi, neuredni i krhki, u njima sam se udaljio od minimalizma i ideje imaginarnog mehaničkog slikara, i to je za mene tako uzbudljivo", rekao je Hirst povodom pariške izložbe.

A kako ističu u Fondaciji Cartier, Hirstov ciklus "Cvjetovi trešnje" nastavak je njegova dugogodišnjeg istraživanja medija slikarstva. "Umjetnik razigranom ironijom reinterpretira tradicionalnu temu pejzažnog slikarstva, kao i velike umjetničke pokrete kasnog devetnaestog i dvadesetog stoljeća, od impresionizma do akcijskog slikarstva."

U popratnom tekstu izložbe naglašavaju da je Hirst tu seriju započeo nakon svog ambicioznog projekta "Treasures from the Wreck of the Unbelievable", koji je trajao čak deset godina i da ona označava umjetnikov povratak usamljeničkom radu u njegovu ateljeu. "Hirst ponovno otkriva uzbudljiv užitak slikanja. Istodobno radi na nekoliko platna, a nekima koje drži u blizini neprestano se vraća mjesecima nakon završetka."

"Pandemija mi je dala puno više vremena da živim sa slikama, gledam ih i budem apsolutno siguran da je sve gotovo", rekao je Hirst.

Na pariškoj je izložbi predstavio 30 odabranih slika od ukupno 107 platna velikih formata koja čine seriju. Slike bi od sljedećeg mjeseca trebale biti izložene u Japanu, no pitanje je što će biti nakon optužbi da su plagijat. Hirstu, međutim, nije prvi put da se našao u takvoj situaciji.

Tijekom godina više su ga puta prozivali da je kopirao tuđi rad. Razni su umjetnici tvrdili da ih je Hirst naprosto "skinuo" bilo da se radi o dijamantnoj lubanji, leptirima ili ormarićima za lijekove. Lori Precious, primjerice, jedna je od njih. Njezini radovi s motivom leptira prodani su za 6000 funti u odnosu na Hirstovu verziju za 4,7 milijuna funti. Thomson je Hirsta još 2010. opisao kao "plagijatora na način koji bi bio potpuno neprihvatljiv u znanosti ili književnosti", nakon što je objavio popis od 15 slučajeva Hirstova plagiranja drugih umjetnika. Hirst je međutim uvijek negirao da su njegova djela plagijat, iako je u jednom intervju prije tri godine izjavio: "Sve moje ideje ionako su ukradene."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 13:59