FEMINIZAM I DIZAJN

‘Proleteri svih zemalja, tko vam pere čarape? Adieu patrijarhat!... pogledajte dizajn feminističkih plakata od 80-ih do danas‘

”Proleteri svih zemalja, tko vam pere čarape?”, ilustracija Mirka Ilića za za međunarodnu konferenciju ”DRUG-ca žena – novi pristup ženskom pitanju” (1978.)

 /Press
Izložba ‘SINDIKAT ŽENA… Dizajn feminističkih promotivnih materijala od 1980-ih do danas‘ može se pogledati u HDD galeriji od 23. 1. do 5. 2. 2024. godine

U utorak 23.1. u 19 sati u HDD galeriji otvara se izložba "SINDIKAT ŽENA… Dizajn feminističkih promotivnih materijala od 1980-ih do danas" kojom će se predstaviti četiri desetljeća oblikovanja promotivnih materijala, publikacija, plakata i drugih oblika i strategija vizualnog komuniciranja u kontekstu djelovanja autonomnih feminističkih organizacija i inicijativa u Hrvatskoj. Izložba, poručuju iz HDD-a, "prikazuje raspon od skromnih produkcijskih početaka aktivistica-dizajnerica iz druge polovice 1980-ih, preko radova renomiranih dizajner/ica, agencija i studija, cjelovitih vizualnih identiteta kampanja i organizacija, do najmlađe generacije dizajnerica i ilustratorica koje oblikuju feminističko-zagovaračke ideje danas".

image

„Na valovima feminizma“, publikacija, Platforma za reproduktivnu pravdu, Ena Jurov, (2023.)

/Press

"Adieu patrijarhat! poručuje slogan plakata anonimne autorice ženske sekcije Lilit iz Ljubljane, osnovane još 1985. Doista, većinu feminističkih tiskanih materijala s kraja 1980-ih i početka 1990-ih oblikovale su same aktivistkinje, koristeći škare, fotokopirne uređaje, flomastere i pisaće mašine, u najboljoj maniri onog što bismo nazvali "aktivistički dizajn", u estetskom i svjetonazorskom okrilju DIY i fanzinske kulture te epohe. Stoga se ova izložba, kako navode iz HDD-a, "neizbježno u jednom svom važnom dijelu oslanja na produkciju iza koje stoje nama nepoznate, nepotpisane autorice, ili one čijim imenima nismo mogli ući u trag, no njima se vrlo rano priključuje čitav niz autorica koje su bile ili će s vremenom postati neka od središnjih imena hrvatske dizajnerske i umjetničke scene – među njima Sanja Iveković, Sanja Bachrach Krištofić, Iva Babaja, Ira Payer, Barbara Blasin, Koraljka Vlajo, Dora Bilić i Tina Müller, Goga Golik, Ana Labudović, Tessa Bachrach Krištofić, Tea Šokac, Gabrijela Ivanov i mnoge druge", kažu te nastavljaju:

image

" Ja, ti, one… za nas", plakat 3. jugoslavenskog feminističkog skupa u Beogradu, autor/ica nepoznat/a (1989.)

/Press

"Pored dizajnerica, feminističke promotivne materijale oblikuju i dizajneri (primjerice Dejan Dragosavac, Dejan Kršić, Ivan Klisurić, Jimbo Bernhaus, Krešimir Ćuk), štoviše, jedno od simboličkih i kronoloških polazišta prilikom koncipiranja ove izložbe bila nam je ilustracija jednog od najistaknutijih svjetskih dizajnera, Mirka Ilića, nastala u kontekstu međunarodne konferencije DRUG-ca žena – novi pristup ženskom pitanju (1978.), kao i nekoliko njegovih drugih radova iz ranih 1980-ih.

image

"Proleteri svih zemalja, tko vam pere čarape?", ilustracija Mirka Ilića za za međunarodnu konferenciju "DRUG-ca žena – novi pristup ženskom pitanju" (1978.)

/Press

Nakon 2000. feminističkim udrugama svoje profesionalne usluge nude i najeksponiranije oglašivačke agencije (npr. Bruketa&Žinić) i dizajnerske tvrtke (npr. Bestias Dizajn). Napokon, izložba donosi i neke primjere dizajnerskih rješenja iz regije, odabrane zbog srodnosti u pristupu i utjecaju na našu produkciju.

image

Predlošci za bedževe i bedževi, Ženska grupa Trešnjevka, autori/ce žene i djeca volonteri (1986/1987.)

/Press

Usvajanje raznih i različitih feminističkih koncepcija danas je vidljivo u širokom rasponu radova i rješenja, od aktivističko-zagovaračkih materijala sve do komercijalnih i namjenskih kampanja za određene proizvode. Od 2010-ih do danas, razne organizacije razvile su svoje izdavaštvo i promotivne strategije, te su mnoge dugoročno surađivale s dizajnericama/ima na osmišljavanju cjelovitih vizualnih identiteta, npr. dizajn za Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke, koji su u cijelosti oblikovale Dora Bilić i Tina Müller, ili Goga Golik koja potpisuje vizualni identitet organizacije B.a.B.e.

image

"Stop nasilju protiv žena", kampanja Autonomne ženske kuće Zagreb (AŽKZ), Iva Babaja (1997.)

/Press

Iz raznolike suvremene produkcije odlučili smo prezentirati one autorice i rješenja koji govore o još uvijek aktualnim rodnim pitanjima u društvu, kao i one radove koji kroz subjektivan autorski pristup ukazuju na istu problematiku.

image

"Kruh i ruže", časopis Ženske infoteke, Sanja Iveković (br. 1, 1994.), "Treća", časopis Centra za ženske studije, Sanja Bachrach Krištofić (br. 1-2, 2001), "Kruh i ruže", časopis Ženske infoteke, Bilić_Muller (br. 20, 2003.)

/Press

U oblikovanju promotivnih materijala s feminističkom agendom danas dominiraju ne samo dizajnerice/i nego i ilustratorice, npr. Rina Barbarić, Hana Tintor i Hana Vrca, ili Ena Jurov koja svoje feminističke stavove izražava koristeći formu stripa/fanzina npr. Good Night Macho Pride".

image

„DOSTA!“, wallpaper kampanje i demonstracija, Platforma za reproduktivnu pravdu, Ira Payer (2022.)

/Press

Izložba nije sveobuhvatni pregled dizajnerske produkcije informativno-promotivnih materijala feminističkih organizacija, ali nudi cjelovit uvid u dizajnerske ideje, pristupe, produkcijske uvjete i društveni kontekst u kojima su nastajala ova dizajnerska rješenja.

image

„Na valovima feminizma“, publikacija, Platforma za reproduktivnu pravdu, Ena Jurov, (2023.)

/Press

SINDIKAT ŽENA… Dizajn feminističkih promotivnih materijala od 1980-ih do danas može se pogledati u HDD galeriji od 23. 1. do 5. 2. 2024. godine.

Autori izložbe su Sanja Bachrach Krištofić, Barbara Blasin i Marko Golub. Za vizualni identitet izložbe i grafički dizajn zaduženi su Sanja Bachrach Krištofić i Barbara Blasin, a za fotografiju Mario Krištofić i privatne arhive autorica i autora.

Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba. Izložbeni i diskurzivni program HDD galerije sufinanciran je sredstvima Zaklade Kultura nova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:49