SVE ZBOG ADVENTA

Pogledajte kako su devastirali poznatu skulpturu u Opatiji, bivši gradonačelnik podnio kaznenu prijavu: ‘Sramotno!‘

Đorđe Petrović

 Đorđe Petrović
Među zgroženima je i bivši opatijski gradonačelnik Axel Luttenberger koji je podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

Slučaj "Obluci" potresa ovih dana Opatiju nakon što je na Facebook grupi "Opatijska graja" objavljena fotografija koja prikazuje poznati rad riječkog kipara Ljube de Karine kako je izmješten i presložen ispred Paviljona Juraj Šporer radi Adventa.

"Čemu služi kulturno vijeće na čelu sa M.Kostelac sram te bilo!", napisao je 12. prosinca autor fotografije koja prikazuje trinaest skulptura odnosno predimenzioniranih kamenih oblutaka naguranih uz kraj, a neki su poslužili kao stalci za držanje prigodnih božićnih košarica. Uslijedile su brojne reakcije konsterniranih građana: "Umjetnik gospodin Ljubo De Karina zaista nema sreće s Opatijom. Prva njegova skulptura bila je smještena na livadi u blizini kamelija pa preseljena podno parka Margarita na ulazu u Opatiju iz pravca Lovrana. Sada se preslažu obluci pored Šporera".

Među zgroženima tim po mnogima katastrofalnim i vandalskim činom je i bivši dugogodišnji gradonačelnik Opatije Axel Luttenberger: "Sve počinitelje devastacije skulpture u javnom parku oštro i po zakonu kazniti. U suprotnom, u budućnosti će netko parku sv. Jakova razoriti i fontanu kipara Rathauskoga da bi parkirao i koristio priključak vode za privatni bircus."

image

Đorđe Petrović

Đorđe Petrović

O cijelom je slučaju detaljno izvijestio i portal Artkvart te je nakon dva dana od prve objave uslijedila nova fotografija na istoj grupi koja prikazuje kako "Oblutke" odvoze vozila Parka Opatija: "Odnose se Oblutci Lj.Karine i to vozila Parkova Opatije, sramotno da ne može biti sramotnije....", napisao je autor posta.

image

Skulptura Ljube de Karine je na novoj lokaciji

Sanja Prodan Za Artkvart/

U međuvremenu Luttenberger se nije zaustavio samo na komentaru na društvenim mrežama te je podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja radi uklanjanja De Karininih skulptura.

"Ne može se zbog prodaje malo vina i nekoliko kobasica pomaknuti umjetničko djelo", izjavio je za Artkvart objašnjavajući taj svoj čin.

Na Facebook stranici samog paviljona inače se može vidjeti kako skulptura inače izgleda.

"Nekome se možda neko umjetničko djelo manje ili više sviđa, netko ga manje ga ili više razumije, međutim to je javni prostor i ovo je čista devastacija tuđe, odnosno gradske imovine. Kazneni zakon to jednostavno ne dopušta. Danas, sutra se netko drugi može dosjetiti da razori neku drugu fontanu u Opatiji, tamo napravi šank i započne s prodajom bilo čega". Također, drži nedopustivim i da se za vrijeme trajanja opatijskog Adventa izlagački prostor u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer drži zatvorenim.

image

Skulptura Ljube de Karine je na novoj lokaciji

Sanja Prodan Za Artkvart/

"Znam mnoge opatijske umjetnike koji bi vrlo rado neka svoja djela prikazivali u Umjetničkom paviljonu tijekom Adventa. Ali on je zatvoren. Kultura je potpuno zanemarena, firma Festival Opatija je iskazala potpuno neznanje vođenja kulturnih aktivnosti. Imali smo bijenale koji se održava svake godine i takve potpune gluposti. Oni više ništa ne rade u kulturnoj djelatnosti, to sigurno nije dobar smjer kojim bi Opatija trebala ići".

Struku je pak iznenadio komenatar autora Ljube de Karine koji je za isti portal izjavio da nema što reći, da je on umjetnik, a ne policajac.

image
/Cropix

"Ako De Karina ne želi braniti svoj rad zašto bih ga ja", rekao nam je jedan povjesničar umjetnosti.

Iz Grada Opatije na upit Jutarnjeg lista o razlozima izmještanja skulpture odgovorili su da je ono privremeno izvršeno kako se skulptura za vrijeme adventskih događanja na lokaciji ispred UP Juraj Šporer, koja se već tradicionalno održavaju te iz godine u godinu povećavaju kvalitetu i broj posjetitelja, ne bi neprimjereno koristila, za što smo primili brojne pritužbe građana.

Naglasili su da je Grad u kontaktu s autorom umjetničkog djela te će u dogovoru s njim, po potrebi, dodatno regulirati ugovorne odnose koji definiraju odnos prema umjetnini za vrijeme trajanja većih manifestacija na lokaciji ispred UP Juraj Šporer.

image

Screenshot Facebook, Đorđe Petrović, Opatijska graja

Screenshot Facebook, Đorđe Petrović, Opatijska graja

"Inače, akademski kipar, Ljubo de Karina, konstatirao je već i da ga raduje što su njegove skulpture interaktivne, odnosno što se na njma sjedi i igra. Lokacija na koju je umjetničko djelo trenutno izmješteno je privremena te će do kraja Adventa biti pažljivo uskladišteno u zatvorenom prostoru. Nažalost, službe koje su imale zadatak izvršiti premještanje umjetničkog djela, zbog zauzetosti sanacijom šteta nastalih u posljednjem jakom nevremenu, to nisu izvršile ranije. Po okončanju ovogodišnjeg Adventa, nakon 7. siječnja 2024. zona oko paviljona Juraj Šporer bit će vraćena u prvobitno stanje".

Što se tiče kaznene prijave bivšeg gradonačelnika iz Grada Opatije kažu kako nemaju službenih informacija o tome.

De Karinin rad koji je podigao prašinu inače je iz njegovog ciklusa "Kameni obluci". Kako se navodi na stranicama umjetnika prva skulptura iz tog ciklusa nastala je 2005. godine tijekom kiparskog simpozija Forma viva Portorož. "Formom čine logičan nastavak skulptura iz ciklusa Obloženi oblici od kojih se sačuvao samo jajoliki arhetipski oblik, dok su konceptualno i oblikovno korak dalje. Izvedeni su u kamenu većih dimenzija. Zanimljivo je da svaka od skulptura iz ciklusa Kameni obluci predstavlja i sama za sebe ciklus. Naime, riječ je o skulpturi-projektu kojega sačinjava trinaest pojedinačni skulptura koje povezuje u jedinstvenu skulpturu njihov smisao, a ne materijalna realizacija. Kameni obluci su u pravom smislu riječi iskorak iz prijašnjeg čisto kiparskoga ciklusa obloženih oblutaka u skulpturalno-(s)misaoni koncept. Ravne plohe oblutaka najčešće su reljefno obrađene, s iscrtanim strjelicama - spermatozoidima ili loptastim izbočinama - ovulacijskim jajašcima. U krug zgusnuti obluci prestaju biti dekoracija prostora i postaju skulptura koja svojom motivikom i metafizikom govori o prapočecima života".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:33