‘OVO JE DIVNO‘

Papa Franjo obići će ženski zatvor u Veneciji, nekad dom za prostitutke. Izložbom koja je tamo otvorena, provest će ga zatvorenice

Za ovu izložbu, Cattelan je izveo mural na pročelju zatvora koji prikazuje njegova vlastita prljava stopala

 Gabriel Bouys/Afp
Jedan od hitova ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala svakako je službeni paviljon Vatikana, smješten na otoku Giudecca

Jedan od hitova ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala svakako je službeni paviljon Vatikana, smješten na otoku Giudecca u ženskom zatvoru. Izvorno je tu bio samostan iz 13. stoljeća, a zatim i popravni dom za prostitutke. Najavljen je i dolazak pape Franje koji bi trebao sletiti helikopterom u zatvorsko dvorište 28. travnja, prije mise koja će se održati na Trgu svetog Marka, što će ujedno biti i prvi papinski posjet Bijenalu otkako je osnovan 1895. Izložbom koja je naslovljena "S mojim očima" Papu će najvjerojatnije, kao i ostale posjetitelje, provesti zatvorenice.

"Navikle smo na ružne stvari; ovo je nešto prekrasno", rekla je jedna od njih tijekom obilaska za medije uoči službenog otvorenja Bijenala koje je bilo prošli vikend.

image
Gabriel Bouys/Afp

Vatikanska izložba donosi inače radove desetak umjetnika koji su raspoređeni po raznim prostorijama od dvorišta preko kapelice do zatvorskog kafića, a pažnju posebno privlači onaj Maurizija Cattelana, umjetnika koji je 1999. godine na Bijenalu izložio hiperrealističnu skulpturu pape Ivana Pavla II oborenog meteoritom.

Za ovu izložbu, međutim, kontroverzni talijanski umjetnik inspiriran slikom Andree Mantegne "Oplakivanje mrtvog Krista", izveo je mural na pročelju zatvora koji prikazuje njegova vlastita prljava stopala. Aluzija je to na vjerski obred pranja nogu koji prakticiraju crkveni vođe, a koji je izmijenio papa Franjo dopustivši pranje nogu i ženama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:20