‘JAVNA TAJNA‘

Mnoge je iznenadilo kako od danas izgleda paviljon na Zrinjevcu. Evo o čemu je riječ

Rad Ivane Franke

 Goran Mehkek/Cropix
Umjetnički rad Ivane Franke: ‘Slika glazbenog paviljona duboko je ukorijenjena u sjećanju i svakodnevnom životu građana. Međutim, iznenada je skriven i pristup mu je onemogućen‘

Umjetnička instalacia "Rezonanca nepredviđenog" umjetnice Ivane Franke postavljena je u organizaciji Laube uz Glazbeni paviljon na Zrinjevcu, Zagreb.

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix

Glazbeni paviljon iz 1891. godine, smješten u samom središtu jednog od najreprezentativnijih parkova u Hrvatskoj, u zagrebačkom Zrinjevcu, javnosti služi za društvena okupljanja, kulturne događaje i fotografiranje. Slika glazbenog paviljona duboko je ukorijenjena u sjećanju i svakodnevnom životu građana. Međutim, kako navode iz Laube "takav vizualno snažan toponim iznenada je skriven i pristup mu je onemogućen. Site-specific instalacijom Rezonanca nepredviđenog, Ivana Franke postavlja pitanja koncepta javnog sjećanja i granica vizualne stvarnosti, pretvarajući glazbeni paviljon u javnu tajnu i dodajući mu novo značenje. Izdaleka, prividno čvrsta struktura sive boje nije ništa takvo - zapravo je to mreža s crtežom vertikalnih crno-bijelih pruga, a materijal se miče čak i pri najmanjem vjetru. Kako posjetitelj prilazi instalaciji, primjećuje suptilan moiré efekt, a prividna čvrstoća instalacije nestaje. Franke reagira na dobro poznati izgled i kolektivno sjećanje - ono što se dosad pamti kao glazbeni paviljon nije nestalo na mjesec dana – prisutan je u sjećanju cijelo vrijeme. Nakon ove izložbe, javnost će percipirati dobro poznati toponim paviljona iz dvije perspektive".

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix

Instalacija je prvotno postavljena na pročelju Muzeja umjetnosti u Yokohami, u sklopu izložbe Afterglow, Yokohama Trijenale 2020. Franke je ist godine uvršena na popis vodeće platforme za umjetnost ARTSY kao jedna od 10 najboljih instalacija u javnome prostoru 2020. godine.

Projekt Ivane Franke i Laube odvija se u sklopu Artpunkture. "Turistička zajednica grada Zagreba" je inicirala i pokrenula Artupunkturu 2021. godine kao umjetničku platformu koja okuplja nezavisnu kulturnu scenu, a ujedno liječi Zagreb od posljedica potresa i pandemije. Izrasla je u sveobuhvatni društveni proces koji je, u samo tri godine postojanja, s osam umjetničkih projekata, narastao na brojku od njih čak 30" rekla je Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:04