PREDSTAVLJANJE HRVATSKIH UMJETNIKA

LAUBA Mjesto susreta dobre umjetnosti i strastvenih kolekcionara

Marija Ujević Galetović - Torzo, Đuro Seder
 Matija Smuk
 

Kako bi utjecali na formiranje domaćeg kolecionarskog tržišta, Lauba je pokrenula akciju u kojoj predstavlja poznate hrvatske umjetnike domaćim kolekcionarima.

Marija Ujević Galetović, Gordana Bakić, Đuro Seder, Duje Jurić, Kristian Kožul, Alem Korkut i umjetnički kolektiv Tarwuk kojeg čine Bruno Pogačnik i Ivana Vukšić - umjetnici su koje će Lauba zastupati u svom prodajnom portfoliju.

Matija Smuk
radovi Đure Sedera

Projekt je predstavljen skupini privatnih kolekcionara koji su se u intimnom okruženju imali priliku upoznati s velikim imenima hrvatske likovne scene te istodobno pogledati prodajni izbor iz njihova umjetničkog opusa. Taj će fundus od sada biti dostupan svim zainteresiranima u novoosnovanom galerijskom salonu na 2. katu Laube. „Sretni smo što smo ostvarili suradnju s nekim od najznačajnijih umjetnika današnjice, iz svih generacija, i što u našem fundusu imamo njihove važne radove“, ističe glavna kustosica Laube Jelena Pavlinušić.

Matija Smuk
Alem Korkut, Đuro Seder, Marija Ujević Galetović, Gordana Bakić, Duje Jurić, Kristian Kožul

Kristian Kožul, hrvatski kipar s iskustvom rada sa stranim galerijama o novom modelu suradnje s Laubinom projektu kaže: „Vjerojatno najozbiljniji projekt u Hrvatskoj dosad, koji će, osim što bi trebao omogućiti lakše povezivanje kolekcionara i umjetnika, zasigurno doprinijeti transparentnosti tržišta i umanjiti stigmu trgovine umjetninama.“

Matija Smuk
Đuro Seder i Kristian Kožul

Važnost suvremeno kolekcionarstvo

Kustoski tim odgovoran za izbor radova odlučio je usvojiti galerijsku praksu razvijenijih kulturnih centara i posvetiti se manjem broju umjetnika za koje vjeruju da su toliko vrijedni da su im Hrvatska i trenutačan galerijski sustav premali, tako da dugoročno planiraju i izlaz na međunarodnu pozornicu. Marija Ujević Galetović podijelila je s nama kako kolegama umjetnicima uvijek postavlja pitanje: "Jesi li zastupljen u Modernoj Galeriji, MSU ili u Laubi? Smatram da ako umjetnika predstavlja jedna od te tri galerije, to je sigurnost da je rad dobar."

Matija Smuk
Alem Korkut i Kristian Kožul

Važnost edukacije u suvremenom kolekcionarstvu naglašava Martina Marić, jedna od kustosica projekta „Ozbiljna galerija, ne samo da pruža platformu za djelovanje umjetnicima, ona je i mjesto susreta kolekcionara sa stručnim mišljenjem. Ono što Lauba želi jest educirati, uputiti na vrijedne radove i umjetnike, dati savjet mladim kolekcionarima, ali i onim zrelijima koji bi strastveno sakupljanje voljeli oblikovati u značajnu zbirku. Jer kolekcionarski ukus postepeno se profilira, a u tome veliku ulogu imaju galerije i kustosi.“

Matija Smuk
TARWUK, Marija Ujević Galetović i Gordana Bakić

Boutique Art Fair - Nesvrstani

Posljednjih godina svjetska scena svjedoči stvaranju mreže umjetničkih sajmova manjih razmjera i slobodnijeg programa, znanih kao boutique art fair. Ovog je proljeća Lauba dala i svoj odgovor tom trendu i lansirala – Nesvrstane, tjedan za ljude i umjetnost. U nekonvencionalnom konceptu sajma, uz privatne galerije, komercijalno su nastupile i nezavisne umjetničke udruge. Posjetitelji su uživali u 15-tak galerija i 100-tinjak umjetnika, uz dinamičan popratni edukativni i glazbeni program, i live streetart performanse. U pripremi je i drugo izdanje Nesvrstanih koje će se održati od 23. do 26. svibnja 2019., a u čijem programu Lauba najavljuje još atraktivnija umjetnička i galerijska imena.

Juraj Vuglač
TARWUK - hrvatski umjetnički kolektiv s njujorškom adresom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 10:34