BILJANA BLIVAJS CROPIX
Jelena Ćulibrk Pajić

Bili smo u domu HRT-ove voditeljice: Zavirite u bajkovitu zelenu oazu na devetom katu

Voditeljica emisije ‘Kod nas doma‘ doista ima zelene ruke, o čemu svjedoči pedesetak lončanica u njenom stanu u Novom Zagrebu, punom filodendrona, zlatnih puzavaca i pilea - kojima pjeva, priča i tušira ih.

Voditeljica emisije ‘Kod nas doma‘ doista ima zelene ruke, o čemu svjedoči pedesetak lončanica u njenom stanu u Novom Zagrebu, punom filodendrona, zlatnih puzavaca i pilea - kojima pjeva, priča i tušira ih.

Ako je istina da biljke vole slušati glas i nježne riječi svojih vlasnika, onda ne čudi što u domu Jelene Ćulibrk Pajić zelenilo buja. Jer otkako se ova zagrebačka voditeljica, novinarka i urednica na HRT-u počela pripremati za nastupe u showu "Zvijezde pjevaju" - iz kojeg je, doduše, ispala u četvrtoj emisiji - u njenom je domu veselije nego ikad. A pedesetak lončanica koje ima u stanu na devetom katu s kojeg se pruža pogled na Novi Zagreb naprosto uživa u Jeleninoj dobroj energiji. Oduvijek je voljela biljke, naslijedila je tu ljubav od majke i bake, no svoju je zelenu oazu stvorila tek kada se uselila u vlastiti dom.

"Odrasla sam u Sesvetskoj Sopnici gdje roditelji imaju kuću koja je oduvijek bila puna biljaka, okućnica prepuna ukrasnih grmova, jorgovana i zelenila. Ondje smo imali i vrt s povrćem i u njemu sam se kao dijete samo igrala, nisam bila previše zainteresirana za radove. U zrelijoj dobi shvatila sam da sam spontano i sama stvorila dom prepun biljaka u čijem prisustvu osjećam mir", govori Jelena. Ipak, briga o tolikoj količini lončanica za nju je prava filozofija, pa iako imaju meditativan učinak, s vremena na vrijeme stvaraju joj i stres.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Ako je biljka u manjoj posudi, zemlja joj se brže suši i treba je više zalijevati. Stoga manje biljke zalijevam svaka tri dana. Moj način zalijevanja je uranjanje - teglu uronim u vodu i ostavim da upije vodu desetak minuta, zatim isto toliko cijedim. Odstajala voda je bolja, ali moje uspijevaju uranjanjem. Velike biljke na taj način zalijevam jednom mjesečno, a često ih i tuširam u kadi. Iako me rad s biljkama jako opušta, ovom metodom uranjanja za sve lončanice u domu mi treba oko tri sata pa mi to izaziva stres kada ih zalijevam odjednom, ako nemam vremena. Kada je vrijeme presađivanja, tada zovem mamu jer ima još "zelenije" ruke od mojih. I, naravno, unatoč svoj pažnji, i meni katkad uvenu. To je bio jedan od razloga zašto sam odustala od orhideja", kaže Jelena.

Kupuje ih spontano, a mnoge dobiva na poklon. Bonsai je dobila za prošli rođendan, golemi filodendron je dar mame i brata. U njenom domu najviše se ističu monstera monkey leaf, zatim filodendron birkin, zlatni puzavac, pilea i ružičasta aglaonema zbog svojih ružičastih listova.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Nisam velika znalkinja - biljke biram po tome koliko su mi vizualno zanimljive. Začinske sam imala u nekom trenutku, ali mi nije uspijevalo, pokušala sam i s rikulom, rotkvicama i salatom, ali sam pregusto posijala pa smo na kraju to pojeli kao mikrobilje u salati. Iako jedna moja kolegica na šestom katu zgrade u Zagrebu ima predivan vrt koji joj uspijeva, nije isključeno da ću i to pokušati jednog dana, no zasad će to pričekati", dodaje Jelena.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

Zna da postoji hotel za biljke, no njihove usluge još nije koristila jer kada odlazi na godišnji, on uglavnom traje dva tjedna pa ih dan prije odlaska zalijeva metodom uranjanja.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

Njezin suprug, profesor glazbene teorije i jazz glazbenik Petar Ćulibrk, ne dijeli istu strast prema zelenilu, ali joj redovito kupuje cvijeće i biljke. Njegova su strast Lego kocke pa stoga ne čudi da je jedina orhideja koju imaju u domu - upravo ona sastavljena od legića. Suprug joj je bio najveća podrška otkako je pristala sudjelovati u natjecateljskoj emisiji "Zvijezde pjevaju".

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Osim na probama, vježbala sam i doma sa suprugom koji me pratio na klavijaturama i ispravljao moj falš. Iako sam tijekom osnovne i srednje škole pjevala u zborovima, malo me bilo strah da ga ne osramotim. No, dao mi je veliki poguranac. Čak je zaprijetio prijateljima da će im pod prozor doći svirati jazz ako ne budu glasali za mene", smije se Jelena. Imaju sličan glazbeni ukus, posebno vole muziku iz Disneyjevih filmova, Petar malo više sluša jazz, a Jelena voli salsu i latino ritmove. U slobodno vrijeme uživaju na koncertima - nedavno su bili u Lisinskom na nastupu jedne od najpoznatijih pjevačica fada, Marize, a spremne su i karte za Stinga za zagrebačku Arenu.

Srećom, u izlascima više ne mora gledati na sat, kao što je to bio slučaj kada je vodila "Dobro jutro, Hrvatska". Prije dva mjeseca postala je jedna od voditeljica emisije "Kod nas doma", koja se emitira u popodnevnim satima, a paralelno radi dvije radijske emisije, "Zeleni element" koja se bavi okolišem i ekologijom i "Faca s placa" gdje s osobama iz javnog života razgovara o gastro temama.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

Jelenini zeleni savjeti

1. OPREZNO S VODOM

Biljke nije potrebno pretjerano zalijevati već provjeriti je li zemlja na sredini tegle suha – tek tada je potrebo dodati vode. Biljke ne vole kada im je korijen u mokrom konstantno jer krene trunuti i propadati, lošije reagiraju na previše zalijevanja nego na manje.

2. ZDRAVI DODACI

S vremena na vrijeme potrebno je dodati supstrate i gnojivo jer biljka je već nakon mjesec dana iscrpila najkalitetnije vrijednosti iz zemlje.

3. PRESAĐIVANJE

Kada se zemlja spustila ili ako je korijen izvan tegle, tada je potrebno biljku presaditi. Kod presađivanja važno je presaditi u broj veću teglu, ne u mnogo veću jer će u protivnom jako puno davati energije u rast korijena u odnosu na lišće.

4. POZICIJA

Tamnijem listu treba manje svjetla, a svjetlijem više. Debljem i mesnatijem listu također treba manje svjetla. Nekim biljkama godi da su blizu izvora topline, nekima ne, valja ih promatrati pa ih seliti po potrebi i dati im neko vrijeme da se prilagode.

Linker
04. svibanj 2024 11:07