Zrinka Blažević

 DINKO ŠIMUNOVIć
KOLUMNA

Let‘s Talk Beauty: Zašto je matcha sjajni saveznik za blistavu i zdravu kožu?

Znate li da je matcha eliksir ljepote za kožu? Zrinka Blažević otkriva nam zašto je taj prah postao dio njezine beauty rutine.

Znate li da je matcha eliksir ljepote za kožu? Zrinka Blažević otkriva nam zašto je taj prah postao dio njezine beauty rutine.

Beauty industrija unatrag desetak godina postala je jedna od najrazvijenijih na svijetu. Konstantno se mijenja, novi trendovi pojavljuju se na mjesečnoj bazi, a nazive većine sastojaka ne znam ni izgovoriti. Iako više-manje redovito pratim sve te beauty novitete, za sebe bih mogla reći da sam minimalist i veliki pobornik izreke ‘Ljepota dolazi iznutra‘. Vjerujem da svoj mladoliki izgled te zdravu i blistavu kožu dijelom mogu zahvaliti genetici, ali također mislim da puno toga i sami možemo učiniti kako bismo imali što ljepšu kožu. Rijetko se šminkam, ne koristim previše kozmetičkih preparata, pijem puno vode i nastojim jesti svježe, sezonske i lokalne namirnice. Prije nekoliko godina zamijenila sam kavu s matchom, nježnim zelenim čajem u prahu, koji je prisutan i cijenjen u Japanu stoljećima. Matcha je jedna od tajni japanske mladolikosti i dugovječnosti, tamo ju konzumiraju svakodnevno, počevši od najranijih dana u vrtićima i školama. Volim ju piti kao iced ili toplu matcha latte, u kombinaciji s limunadom, kao zdravi chia puding ili energetske kuglice, ali povremeno ju koristim i u svojoj beauty rutini, s obzirom na njezina anti-aging, antioksidativna i umirujuća svojstva.

image

Zrinka Blažević

DINKO ŠIMUNOVIć

Zbog čega se matcha smatra eliksirom ljepote za kožu i zašto predlažem da ju uvedete u svoju proljetnu beauty rutinu?

Čini kožu blistavom

Matcha je bogata antioksidansima – sadrži ih više od bilo koje druge namirnice. U usporedbi sa špinatom, jagodama, goji bobicama, tamnom čokoladom i brokulom, koji su poznati po iznimnom broju antioksidansa, matcha ih sadrži više nego sve navedene namirnice zajedno! U odnosu pak na obični zeleni čaj, matcha ima 137 puta više antioksidansa.

Najveći dio antioksidansa čine katehini, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali su nestabilne molekule koje mogu oštetiti stanice kože, što dovodi do preranog starenja i tuposti. Neutralizirajući te slobodne radikale, matcha pomaže u zaštiti kože od stresnih faktora iz okoliša poput onečišćenja i UV zračenja, potičući mladenački i blistav ten. Osim antioksidansa, matcha sadrži i metilksantine, koji pomažu u jačanju mikrocirkulacije u koži, čime ona postaje zdrava, blistava i ujednačenog tena.

Usporava proces starenja

Kao što sam već spomenula, matcha je jedan od najbogatijih izvora antioksidansa u prirodi, među kojima su najmoćniji i najkorisniji katehini. Katehin nazvan epigallocatechin gallate (EGCG) čini 60% katehina u matchi, a on je najzaslužniji za borbu protiv slobodnih radikala - krivaca za preuranjene znakove starenja. EGCG pomaže pri njihovoj neutralizaciji, što rezultira smanjuju oksidativnog stresa, koji ubrzava starenje stanica.

Povećava elastičnost kože

Prirodni sadržaj kofeina u matchi stimulira protok krvi i cirkulaciju kada se primjenjuje lokalno. Poboljšana cirkulacija znači bolju dostavu kisika i hranjivih tvari do stanica kože, pospješujući proizvodnju kolagena i povećavajući elastičnost kože. To dovodi do čvršće, gipke kože sa smanjenim finim linijama i borama.

Protuupalna svojstva

Jedan od primarnih katehina u matchi, epigalokatehin galat (EGCG), posjeduje moćna protuupalna svojstva. Upala je uobičajeni temeljni čimbenik kod raznih problema s kožom, uključujući akne, rosaceu i ekcem. Smirujući upalu, matcha može pomoći u ublažavanju crvenila, iritacije i oteklina, potičući mirniju i zdraviju kožu.

image
MATERIA

Pomlađuje, detoksicira i čisti

Matcha je nutritivna bomba, prepuna vitamina A, C i E, kao i minerala kao što su selen, cink i magnezij. Ove hranjive tvari igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja kože, podupiru sintezu kolagena, štite od UV oštećenja i promiču cjelokupno pomlađivanje kože. Matcha sadrži klorofil, pigment koji je odgovoran za njezinu živopisnu zelenu boju. Klorofil je poznat po svojim detoksikacijskim svojstvima, a pomaže u uklanjanju toksina i nečistoća s kože.

Hidratizira i hrani kožu

Matcha sadrži aminokiseline, uključujući L-teanin, koji pomaže u zadržavanju vlage i održavanju hidratacije kože. Njegova omekšavajuća svojstva čine ga prikladnim za sve tipove kože, uključujući suhu i osjetljivu kožu.

RECEPT ZA MATCHA MASKU ZA LICE

Nakon teorije, u kojoj smo istražili blagodati matche za našu kožu, vrijeme je za praksu! U nastavku predlažem jednostavnu, a efektnu DIY masku za lice s matchom, za zdravu, blistavu i njegovanu kožu.

image
MATERIA

Odaberite kvalitetnu matchu: Prvi korak prilikom pripreme je korištenje vrhunskog Ceremonial grade matcha praha, jer je to najčišći dostupan oblik matche i sadrži najviše hranjivih tvari korisnih za kožu.

Osnovni recept za masku za matchom: pomiješajte otprilike jednu čajnu žličicu matcha praha s malom količinom vode ili aloe vere gelom kako biste dobili pastu. Možete dodati žličicu meda zbog njegovih hidratantnih i antibakterijskih svojstava.

Dodatni sastojci: Prilagodite masku prema potrebama vaše kože. Primjerice, možete dodati nekoliko kapi limunova soka za posvjetljujući učinak, jogurt za nježni piling i hidrataciju ili kokosovo ulje za dodatnu hidrataciju.

Priprema lica: Počnite s čistim licem kako biste uklonili svu prljavštinu, masnoću ili šminku prije nanošenja maske. To omogućuje maski da bolje prodre u kožu. Kistom ili prstima ravnomjerno nanesite masku na lice, izbjegavajući osjetljivo područje oko očiju.

Opuštanje: nakon nanošenja, opustite se i ostavite masku da odstoji oko 10-15 minuta kako biste omogućili hranjivim tvarima da prodru u kožu i da se maska osuši. Pustite si laganu glazbu, zatvorite oči i uživajte.

Ispiranje: Nakon što se maska osuši, nježno je isperite mlakom vodom.

Hidratizacija: Nakon ispiranja maske, osušite lice čistim ručnikom i nanesite svoju omiljenu hidratantnu kremu kako biste zadržali hidrataciju i održali kožu mekom i podatnom.


O autorici i brendu Materia

Zrinka Blažević je Riječanka sa zagrebačkom adresom, na kojoj živi nešto više od jednog desetljeća. Sa starijom sestrom Majom razvija i vodi well-being brend Materia, čiji je cilj potaknuti ljude na promjene životnih navika kako bi bili zdraviji, sretniji i ispunjeniji. Upravo takav je Zrinkin lifestyle: voli vježbati, meditirati, raditi jogu, rano se ustajati, voziti bajk na posao, zdravo se hraniti i prakticirati svoje omiljene well-being rituale.

Linker
27. travanj 2024 16:50