SPECIJALNI IZVJEŠTAJ

Održive poljoprivredne ambicije: između Zajedničke poljoprivredne politike i Zelenog sporazuma

Pri kraju pregovora o reformi ZPP-a, mreža EURACTIV pobliže je proučila odnos između Zelenog sporazuma i programa subvencija EU
 Shutterstock

Nakon godina pregovora, napokon se nazire svjetlo na kraju tunela za postizanje sporazuma o reformi Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP).

Međutim, u međuvremenu se puno toga promijenilo u krajoliku politika EU-a kada je riječ o poljoprivredno-prehrambenom sektoru od početka rasprava davne 2018.

Najznačajnija promjena je objavljivanje vodeće politike prehrambenih proizvoda EU-a, strategije ''Od polja do stola''.

U srcu Europskog zelenog sporazuma, strategija će igrati presudnu ulogu u oblikovanju rasprave o budućnosti europskog poljoprivredno-prehrambenog sektora.

Kako se približavamo ključnom trenutku u završnim razgovorima o reformi ZPP-a, mreža EURACTIV pobliže je proučila odnos između Zelenog sporazuma i ZPP-a u sedam različitih država članica i ono što predstoji sektoru u ovom posebnom izvješću.

Njemačka razmatra novi porez za dobrobit životinja kako bi podigla standarde stočarstva

Njemačka razmatra načine kako financirati povećanu ambiciju u standardima dobrobiti životinja, uključujući novi porez na dobrobit životinja, zbog čega su njemački poljoprivrednici zabrinuti da će biti izloženi nelojalnoj konkurenciji. Izvještava EURACTIV Njemačka.

Zeleni sporazum predstavlja prilike i prijetnje za španjolsku poljoprivredu

Europski zeleni sporazum španjolskim poljoprivrednicima postavlja mogućnosti i izazove, upozorili su dionici koji ističu da je Španjolskoj potrebna veća podrška u tranziciji prema održivijem poljoprivrednom modelu. Izvještava EURACTIV-ov partner EFE Agro.

Održiva poljoprivreda daje poticaj ruralnim bugarskim zajednicama

Obiteljska poljoprivreda nije lak zadatak, ali jedan je mladi bugarski par pokazao da održiva poljoprivreda može biti uspješan poslovni pothvat, istovremeno pomažući i oživljavanju jedne od najsiromašnijih regija EU. Izvještava EURACTIV Bugarske.

Francusko savjetodavno tijelo: troškovi agroekologije predstavljaju prepreku za promjenu sustava

Veće proizvodnja uz smanjenje utjecaja na klimu i okoliš: ovo je izazov s kojim se poljoprivredni svijet danas suočava, a francuske i europske javne vlasti predstavljaju jedan od ključeva uspješne zelene tranzicije. EURACTIV Francuska istražuje potencijal agroekologije u rješavanju ovog problema.

Hrvatske se organizacije bore za očuvanje sjemena kao osnovnog ljudskog prava

Potaknuta vlastitom komercijalnom proizvodnjom sjemena, Hrvatska je postala jedna od vodećih zemalja EU u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji. Ali organski poljoprivrednici sada se boje da bi uvođenje novog Zakona o sjemenu to moglo ugroziti. Izvještava EURACTIV Hrvatska.

EU se ne smije pretvoriti u ‘poljoprivredni muzej‘, upozoravaju zastupnici

EU mora povećati rizike kada je riječ o inovacijama ako želi uskladiti visoku razinu poljoprivredne proizvodnje s vizijom održive budućnosti, koja je utvrđena u Zelenom planu, smatraju EU zakonodavci, upozoravajući kako blok "zaostaje". Izvještava EURACTIV.COM

Visoke cijene i nedostupnost potpore usporavaju uvođene bioloških pesticida u Poljskoj

Europska unija planira smanjiti uporabu pesticida za pola do 2030. godine. Sve je veći broj istraživanja koji ukazuju na njihove štetne učinke. U Poljskoj, najvećoj istočnoj državi članici, alternativne metode uzgoja bez uporabe pesticida su trenutno skupe i slabo se promoviraju, izvijestio je EURACTIV Poljska.

Zadruge ‘jedina su pomoć malim gospodarstvima‘, kaže rumunjski ministar poljoprivrede

Rumunjski poljoprivrednici prirodno su oprezni prema zadrugama, koje su često snažno povezane s komunističkom prošlošću i zapovjednom ekonomijom zemlje. No, zahvaljujući mladim poljoprivrednicima i financiranju iz EU-a, sve više poljoprivrednika odlučuje udružiti snage. Izvještava EURACTIV Rumunjska.

"Financirano u okviru programa Europske unije IMCAP"
Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 13:46