Nevjerojatno!

Zabio je nekoliko čavlića u limun. Kad vidite što će se dogoditi, pokušat ćete isto

 TOUTUBE/ @NORTHSURVIVAL/
Evo šokantne činjenice: nije sve što vidite na internetu istina

Ako tražite pravo znanje, nikada ne biste trebali primati savjete samo iz jednog izvora—čak ni od nas. Potakli bismo sve da zadrže zdrav stupanj skepticizma i dvaput provjere činjenice i (što je najvažnije) testirate njihovu učinkovitost. U suprotnom, lako je nasjesti na nekog “stručnjaka za preživljavanje” koji bi vas mogao odvesti na krivi put.

Nedavno smo na YouTubeu naišli na video koji pokazuje kako se jednim limunom može upaliti vatra. U videu stoji da je sve što vam treba jedan limun, šest bakrenih stezaljki, šest pocinčanih čavala, komad žice i malo čelične vune. Video je generirao više od 25 milijuna pregleda u jednom mjesecu.

Većina nas je učila u školi i razumije da limun može proizvesti malu količinu električne energije, pa se čini uvjerljivim, zar ne? Pa i da i ne.

Unatoč onome što smo vidjeli u videu iznad, više izvora govori da jedan limun (s cink i bakrenim elektrodama) proizvodi oko 1 miliamper (0,001 amper) i oko 0,7 volti. Međutim, čak i obična baterija od 9 volti može proizvesti 500 miliampera u kratkim naletima. Budući da struja u miliamperima određuje koliko će topline žice proizvesti kada se dodirnu, jedan je limun nekoliko stotina puta manje učinkovit za paljenje vatre od baterije od 9 V.

Evo videa koji objašnjava zašto limun nije učinkovit potpaljivač vatre:

Zapamtite: ako se rezultati pokusa ne mogu ponoviti, događa se nešto sumnjivo. Nažalost, čini se da je paljenje vatre limunom prijevara. Nekoliko stranica koje su izvorno podijelile video kasnije su priznale da je originalni video vjerojatno bio lažiran.

Ali nemojte nam vjerovati na riječ—idite po limun i probajte. Samo nemojte očekivati spektakularno pucketanje vatre … osim ako vaš limun ne sadrži bateriju od 9 V.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 13:41