Otkrili stručnjaci

Vaša nova i skupa tava je iskrivljena? Napravite samo jednu stvar i odmah će se ispraviti

 TZAHIV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Dobro poznata situacija - odlučili ste kupiti novu tavu, ona je bila daleko od jeftinog i onda šok - tava nikako da ‘legne‘ lijepo na ploču za kuhanje. Čini se kao da je jedna strana ‘popigana‘ tj. kriva. Što se dogodilo, pitate se.

Stručnjaci kažu da puno ljudi radi krivo. Naime, većina misli da je jako važno oprati tavu nakon prženja, da slučajno u njoj ne bi ostalo hrane, ali to je, kažu, pogrešno. Dobar način je da tavu pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi prije nego što krenete s pranjem. Naime, kada vruću i užarenu tavu stavite pod vodu, bila ona mlaka ili hladna, dogodi se termalni šok.

Ne samo da će se zbog toga tava iskriviti, već se na tavi mogu pojaviti toplije i hladnije točke, što će rezultirati neravnomjernim prženjem. Ako se hrana zalijepi za dno posude dok čekate, kada se potpuno ohladi dodajte toplu vodu i deterdžent za suđe, ostavite da se neko vrijeme otopi, a zatim operite, prenosi Krstarica.

Ako već imate krivu tavu, nema druge nego pokušati je ispraviti. Stavite je na ručnik postavljen na ravnu, čvrstu površinu kao što je kuhinjski pult ili pod. Stavite drugi ručnik preko uzdignutog ili udubljenog dijela tave. Lagano lupkajte gumenim čekićem dok se posuda ne poravna. Kada izgleda ravno, stavite je na štednjak da provjerite je li sve u redu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 10:06