SVEMOGUĆA NAMIRNICA

Stavite sol u odvod sudopera ili umivaonika i više nećete trebati plaćati vodoinstalatera

 /SHUTTERSTOCK

Kako biste zimi začinili jela ili očistili prilaz od snijega, sol može biti od velike pomoći u vašem domu. Ovaj sastojak bez kojeg ne možete u kuhinji može biti savršeno rješenje za mnoge kućanske probleme s kojima se svakodnevno susrećete. Evo kako koristiti sol kao proizvod za kućanstvo. Zahvaljujući svojstvima odmašćivanja, uklanjanja kamenca i neugodne mirise te olakšava vaše svakodnevne kućanske poslove. Nakon što pročitate ovaj članak, učinit ćete ju svojim prvim saveznikom u kućanstvu. Evo 6 različitih tehnika za korištenje soli kao proizvoda za kućanstvo:

Očistite svoje glačalo

Ako se nešto otopi i zalijepi za površinu vašeg glačala, budite sigurni da se to može lako riješiti! Namjestite glačalo na najvišu temperaturu, pa uzmite novine i obilato ih pospite solju. Kad se glačalo zagrije, stavite ga na papir i pomičite ga naprijed-natrag oko 1 minutu. Sol će odvojiti talog s vašeg glačala tako da će ostati na papiru. Na taj način će glačalo biti čisto i glatko kao novo.

Uklonite mrlje od jaja

Čišćenje površine na koju vam je slučajno ispalo jaje može biti težak zadatak i zahtijeva gomilu papirnatih ručnika. Sve što trebate učiniti je nanijeti dobru količinu soli na zahvaćeno područje i ostaviti da odstoji 10-15 minuta. Sol ima zgrušavajući učinak, a sve što trebate učiniti je s lakoćom otkloniti ostatke.

image

.

/SHUTTERSTOCK

Otporna na plamen

Zapaljena krpa jedna je od najčešćih nezgoda tijekom kuhanja. Ako je tako, nemojte paničariti! Kako biste spriječili širenje vatre, izlijte veliku količinu soli izravno na plamen kako biste spriječili protok kisika koji djeluje kao katalizator. Ovaj trik će ugasiti vatru za nekoliko sekundi.

Odmastite posude

Ako ste zaboravili smanjiti vatru pri kuhanju večere i sve što je ostalo čađavi ostatci, čišćenje toga može biti prilično oštra kazna. Kako biste je očistili posudu i jednostavno uklonili zalijepljene ostatke hrane, potpuno prekrijte unutrašnjost posude dobrim slojem soli i zatim dodajte malo vode. Slana voda će djelovati kao odmašćivač koji će ukloniti sve i uštedjeti vam ogroman trud. Nakon 10 minuta sve što trebate učiniti je isprati slanu vodu i očistiti pribor kao i obično.

Začepljenje odvoda

Još jedan prilično čest problem kada želite očistiti kadu ili sudoper su razni ostatci koji začepljuju odvod. Kako biste izbjegli začepljenje, pomiješajte ¼ šalice sode bikarbone s jednakom količinom soli. Izlijte smjesu izravno u odvod. Zatim sve prelijte s ½ šalice limunova soka. Smjesa će postati pjenušava. Ostavite da odstoji najmanje 15 minuta. U međuvremenu zakuhajte lonac vode i izlijte kipuću vodu izravno u odvod nakon isteka vremena miješanja kako biste isprali sve ostatke praha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 08:18