MAJSTOR OTKRIVA

Skupo će vas koštati: 8 stvari koje ni pod razno ne smiju završiti u odvodu sudopera

 /SHUTTERSTOCK

Sudoper u kuhinji koristimo svakodnevno, i to mnogo puta. Jednako tako, kuhinja je srce svakog doma i u njoj se uvijek okupljaju ukućani, stalno se nešto događa, sprema hrana, jede... Zato pri kupnji sudopera pažljivo biramo koji će se model najbolje uklopiti u postojeći interijer, ali ono što je najvažnije jest da sudoper bude funkcionalan.

Imajte na umu da nijedan odvod nije otporan na masnoću, talog kave, ostatke hrane..., piše Najzena. Ako se tako ponašate dulje vrijeme i ne brinite što će sve završiti u sudoperu, prvo što možete primijetiti je da voda sporije otječe i duže se zadržava. Nakon toga ćete primijetiti da posuđe perete sporije nego što ste navikli, a svi znamo da živimo brzim tempom i da je važno svaki posao u kući obaviti kvalitetno i brzo.

image
/SHUTTERSTOCK

Ako ne želite štetiti okolišu, nemojte dopustiti da vam sljedeće stvaru završe u odvodu sudopera:

1. Talog kave

Povećava rizik od začepljenja odvoda i septičkih jama. Talog od kave je izvrstan kompost, pa predlažemo da ga taložite u vrtu, svakako ne u odvode.

2. Masnoća, ulje

S vremenom će začepiti cijevi, bit će sve to teško ukloniti iz sudopera, a jedna kap masnoće može zaprljati i do 5 litara čiste vode.

3.Brašno

Kada pomiješate brašno i vodu dobijete ljepilo koje će se zalijepiti za odvode i nakon ovoga, nema načina da se odčepi.

4. Ljuske jaja

Ljuske jaja su tvrde i teško se razgrađuju. Mogu napraviti rešetke u cijevima gdje će se zadržati ostatak hrane pa se odvodi začepe.

5. Etikete na voću

Tijekom pranja jabuka dogodi se da etiketa upadne u odvod. Izbjegavajte to jer su te etikete napravljene tako da se gotovo uopće ne razgrađuju.

6. Hrana koja "pije vodu"

Tjestenina i riža će se udvostručiti ako "popiju" vodu. Zbog toga će postati ljepljive i začepiti odvode.

7. Proizvodi od papira

Toaletni papir je napravljen da se razgradi u vodi, ali ostali proizvodi se ne smiju bacati u odvod jer se ne raspadaju.

8. Lijekovi

Lijekovi se smatraju medicinskim otpadom i razgrađuju se u vodi jer je zagađuju. Stoga ih nikada nemojte bacati u odvod.

Kako očistiti odvode i spriječiti širenje smrada?

Svaku večer kada perete posuđe, stavite malo deterdženta na spužvicu i operite cijeli sudoper. Neka čista voda teče kroz odvod. Oko sudopera i u sudoper pospite malo sode bikarbone, zatim ulijte 100 ml bijelog, alkoholnog octa i ostavite 5 minuta da ocat "odradi" proces sa sodom bikarbonom. Zatim pustite vruću vodu da teče kroz odvod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2024 17:11