Prirodan način

Riješite se paukova jednom zauvijek! Znamo metodu. Ne ubija, ali ih drži podalje

 iStock/Getty Images
Procjenjuje se da čak 10 posto ukupne populacije odraslih (jedna od deset osoba) ima neku fobiju

Jeste li znali da je 40 posto svih fobija povezano s kukcima, paucima, miševima, zmijama i šišmišima? Službeni naziv za strah od pauka je arahnofobija. Iako je riječ o iracionalnom strahu od pauka, ova fobija je jedna od najčešćih fobija koje postoje. Ako ćemo iskreno, tko se ne boji pauka? Određena razina straha je ipak zdrava i normalna jer se želimo zaštititi od štetnih stvorenja iako ugriz običnog pauka nije opasan i prolazi bez ikakvih većih reakcija. Čak i otrovni pauci grizu samo ako se osjećaju ugroženo ili napadnuto, a većina otrovnih pauka prilikom ugriza ne ispušta veliku količinu otrova koja može ubiti čovjeka.

Usred hladnijeg jesenskog vremena pauci ulaze u naše domove i pritom često posežemo za sprejom protiv insekata, koji ih bez imalo sumnje u trenu ubija. Ako ne volite nasilje i ubijanje, i jak miris otrovnih kemikalija postoje prirodni načini da ih držite podalje od svog doma. Korisnica TikToka @cleanwithindianna nedavno je podijelila svoju pametnu metodu koja će ih držati podalje i ne uključuje njihovo ubijanje ili podizanje.

image

Essential mint oil in brown glass bottle with dropper, herbal medicine oil,fresh mint leaves

MARRAKESHH/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

"Moj mali savjet kako držati paukove podalje od kuće u ovo doba godine", rekla je. "Cijenim da su pauci koje imamo maleni u usporedbi s nekim zemljama. Međutim, i dalje ih ne želim u svom domu."

Indianna stavlja ulje paprene metvice na prozorska stakla kako bi spriječila ulaz u svoj dom ovim osmonožnim stvorenjima. To radi samo jednom godišnje, uglavnom oko rujna kada ima puno paukova.

image
JALAG/SZCZEPANIAK, OLAF/LIVING4MEDIA

ZAŠTO PAUCI NE VOLE ULJE PAPRENE METVICE?

Paprena metvica se smatra prirodnim insekticidom. Iako nema kliničkih dokaza, postoji mnogo primjera iz života da ovaj trik djeluje.

Pretpostavlja se da pauci izbjegavaju ulje paprene metvice jer ne vole jake mirise. Neki vjeruju da pauci izbjegavaju kemikalije zvane monoterpeni u uljima.

Ovo nije jedino prirodno ulje za koje se smatra da drži pauke na odstojanju.

ULJA KOJA ODBIJAJU PAUKE:

  • ulje limuna
  • ulje eukaliptusa
  • ulje lavande
  • ulje čajevca
  • ulje citronele

PRIRODNI NAČINI DA SPRIJEČITE PAUKOVE U SVOM DOMU

Na prozor stavite biljke koje tjeraju pauke

Biljke poput lavande i metvice proizvode mirise koji drže pauke podalje. Stvorenja su osjetljiva na mirise, stoga taktički rasporedite biljke. Držite ih na uobičajenim ulazima pauka u vaš dom, dakle pored prozora i vrata.

Uklonite paukove mreže

Gdje vidite paukovu mrežu u ili blizu svog doma, uklonite je. Ako ste dovoljno ustrajni u uništavanju, na kraju će se preseliti negdje drugdje. Slično tome, ako mreža tamo ostane dugo vremena neometana, više će se pauka useliti.

Držite dom čistim

Pauci ne jedu kućne otpatke poput mrvica i kože, ali jedu insekte koji se njima hrane. Uklonite hranu paucima i pauci će krenuti dalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 16:29