TRI PROVJERENE METODE

Požutjela vam je daska na toaletnoj školjci? Znamo kako joj vratiti stari sjaj

 Giorgio Trovato/Unsplash
Iako uobičajeni proizvodi za čišćenje nisu učinkoviti protiv požutjelih dijelova daske, sigurno imate pri ruci jedan od sljedećih kućnih lijekova

Redovito čišćenje kupaonice i nužnika uobičajeni je i svakodnevni dio kućanskih poslova. Ipak, događa se da toaletna daska s vremenom požuti. Konvencionalno čišćenje toaletne školjke često ne može ništa protiv toga: ružne mrlje tvrdoglavo ostaju. Međutim, to ne mora biti tako. Mi znamo kako požutjeloj dasci vratiti stari sjaj.

Kako dolazi do promjene boje toaletne daske?

Prva pretpostavka je nažalost točna. Žuta boja na školjci dolazi od urina. Nakon što je daska promijenila boju, uobičajena sredstva za čišćenje više ne mogu puno učiniti. Urin ulazi unutar plastike toaletne školjke. Ako se urin osuši, pH vrijednost se povećava i amonijak koji sadrži reagira. Ako su požutjela područja na vrhu daske ili na poklopcu školjke, obično ih uzrokuje UV svjetlo.

image
James Fitzgerald/Unsplash

Kućni lijekovi za čišćenje požutjele daske

Iako uobičajeni proizvodi za čišćenje nisu učinkoviti protiv požutjelih dijelova daske, sigurno imate pri ruci jedan od sljedećih kućnih lijekova koji će školjku ponovno učiniti bijelom.

Uklonite promjenu boje sprejom za pećnice

Požutjele daske također su prošlost ako ih čistite sprejom za pećnice. Poprskajte sprej na zahvaćena područja školjke i ostavite pjenu da djeluje 10 do 15 minuta. Sprej se lijepi za školjku i doslovno izvlači žuti talog iz materijala. Zatim obrišite sprej čistom vodom.

image
Giorgio Trovato/Unsplash

Namočite dasku u vodu od tableta za pranje posuđa

Tablete za pranje posuđa također se mogu koristiti za čišćenje školjke. Međutim, najprije morate ukloniti dasku školjke kako bi ju namočili u vodu. Posudu u koju daska potpuno stane napunite vrućom vodom i u njoj otopite dvije do tri tablete za perilicu posuđa. Zatim stavite dasku u otopinu i ostavite da se namače dva do tri sata. Nakon toga, promjena boje će nestati.

Očistite školjku octom

Mješavina octa, limuna i sode bikarbone učinkovita je kombinacija ako je daska školjke išarana žutim mrljama, a želite da ponovno zasja u svojoj izvornoj boji. Pomiješajte ocat, limunov sok i sodu bikarbonu da dobijete viskoznu pastu koju zatim nanesite na dasku školjke. Ostavite kućni lijek na školjki dva do tri sata, a zatim obrišite octenu pastu čistom vodom. Žutilo bi trebalo nestati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 20:35