8 ULTIMATIVNIH PRAVILA

Ovo su isprobane i provjerene tehnike uređenja skučenih spavaćih soba. Otkrila ih je poznata dizajnerica

 /SHUTTERSTOCK
Površinom mala spavaonica u domu može biti praktična, ali i lijepa. Evo kako to postići

Prostrana master spavaća soba s garderobom i vlastitom kupaonicom koncept je koji se može ostvariti u površinom zadovoljavajućim stambenim prostorima. Oni u manjim stanovima moraju biti spremni na kompromis. Mnogi će tako radije žrtvovati koji kvadrat spavaće sobe da bi imali, primjerice, veći dnevni boravak gdje se mogu družiti s ukućanima i gostima, budući da u sobama provode vrijeme uglavnom spavajući.

Uređenje malih spavaćih soba velik je izazov za dizajnere, a tom temom pozabavila se američka dizajnerica Cortney Bishop, vlasnica studija Cortney Bishop Design, koja je za britanski Homes & Gardens otkrila nekoliko ultimativnih pravila kako maksimalno iskoristiti prostor i vizualno ga povećati.

"Kada radite sa skučenim prostorom, morate se malo više potruditi kako biste bili sigurni da je soba praktična, ali lijepa. Male spavaće sobe trebaju odisati smirenošću i šarmom, ali često se moraju korigirati proporcije i napraviti prostor za velike, dominantne elemente poput ormara i kreveta. Kao iskusni dizajner interijera, koristim neke isprobane i provjerene tehnike uređenja i dizajna", kaže Cortney Bishop.

image
/SHUTTERSTOCK

1. Za početak predlaže bojanje stropova i zidova u istu svježu i svijetlu boju. Na taj način, pojašnjava, privući će se pogled prema gore i stvoriti iluzija visine.

2. Korištenjem iste boje različitog sjaja može se stvoriti suptilna međuigra koja povećava dubinu i teksturu prostorije.

3. Strateškim pozicioniranjem ukrasnih stropnih elemenata, koji se skladno stapaju s cjelokupnim dizajnom, stvorit će se žarišna točka koja će također privlačiti poglede prema gore.

4. Umjesto draperije dizajnerica predlaže lagane zavjese kako bi što više prirodnog svjetla ušlo u sobu.

"Nježne tkanine stvaraju osjećaj prozračnosti, sprječavajući dojam prenatrpanosti prostorije", kaže.

5. Ogledala su neizostavni elementi u malim prostorijama, od jednog velikog do nekoliko manjih, koji će stvoriti iluziju veće prostorije i reflektirati svjetlost kroz cijelu sobu.

image
/SHUTTERSTOCK

6. Kad je u pitanju krevet, predlaže modele bez podnožja koji će vizualno otvoriti prostoriju i omogućiti lakše kretanje. Svakako ističe da je važno imati krevet sa spremištem kako bi se smanjila potreba za dodatnim namještajem za skladištenje. Vizualno, dobar odabir mogu biti i kreveti s ugrađenim noćnim ormarićima ili "plutajućim" policama koje su odlična alternativa klasičnih zidnih polica.

7. Oblim namještajem može se ublažiti cjelokupni izgled sobe. Krivulje će dati kontrast ravnijim linijama, čineći prostor ugodnijim, pristupačnijim i vizualno zanimljivijim.

8. Ravni tkani tepisi za spavaće sobe sa svojom minimalnom debljinom nude alternativu težim podnim oblogama.

"Ako imate drvene podove, razmislite o tome da se potpuno odreknete tepiha za svjež i otvoren izgled", predlaže Cortney Bishop.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 01:08