Imate mrave u domu?

Ovi prirodni pripravci drže mrave daleko od doma i okućnice, a nisu štetni za vaše zdravlje

 /SHUTTERSTOCK
Neke od ovih mjera samo odvraćaju mrave od i dobro funkcionira za blage probleme. Drugi su nešto jači.

Najezda malih sićušnih mrava ponovo je tu, a mnogi ljudi doživljavaju istu sudbinu diljem zemlje. Koliko god volimo proljeće, ne volim kukce—posebno bube koje se vlače u kuću. Ovih dana smo potražili savjete kako se nositi s mravima na prirodan način i pronašli smo ih nekoliko koje smo morali podijeliti s vama.

Neke od ovih mjera samo odvraćaju mrave od ulaska u vašu kuću. Čini se da ovo dobro funkcioniraju za one s blagim problemom. Drugi su nešto jači.

Ne zaboravite poduzeti primarne korake kako bi vaš dom bio manje privlačan za mrave. Odložite svu hranu u dobro zatvorene posude i dobro obrišite površine. Brzo operite suđe, održavajte podove čistima i svakodnevno brišite oko zdjelica s hranom za kućne ljubimce. Provjerite kućne biljke kako biste bili sigurni da nemaju mrave; ako se pojave, uklonite ih iz kuće i odbacite. Mogu imati gnijezda mrava u tlu. Također možete pokušati okružiti bazu biljke korama citrusa.

Općenito se zalažemo protiv ubijanja divljih životinja i preporučujemo druženje sa stvorenjima s kojima dijelimo stanište, čak i s mravima u našim domovima! Neki od savjeta preporučuju metode koje će ubiti mrave, ali prvo razmislite o nesmrtonosnim metodama.

image
/SHUTTERSTOCK

1. Sok od limuna

Ideja iza korištenja soka od limuna je da prikrije mirisni trag mrava i odvrati ih od povratka. Možete pomiješati jedan dio limunovog soka i tri dijela vode i prskati po prozorskim daskama i okvirima vrata i svugdje gdje bi mogli ući.

2. Cimet

Kada mravi udišu cimet, može im uzrokovati gušenje i smrt, što ga čini učinkovitim repelentom. Ulje cimeta također djeluje - što jače, to bolje.

3. Menta

Možete koristiti eterično ulje paprene metvice (20 kapi na 2 šalice vode) i pošpricati oko prozorskih dasaka i pragova vrata kao sredstvo odvraćanja.

image
/SHUTTERSTOCK

4. Boraks, voda, šećer

Boraks je sporodjelujući otrov za mrave koji će izazvati pustoš u njihovom probavnom sustavu i uzrokovati njihovu smrt u roku od nekoliko dana od gutanja. Najučinkovitiji je ako se vrati u koloniju, gdje ga (idealno) pojede i matica.

Možete napraviti tanku pastu s vodom, šećerom i boraksom, zatim staviti na male komadiće tankog ili krutog kartona i postaviti blizu mjesta gdje se čini da mrai ulaze u kuću. Pojest će pastu i odnijeti je natrag u koloniju. Pasta će se osušiti za nekoliko dana, pa ćete morati napraviti više.

5. Kipuća voda i sredstvo za pranje posuđa

Ako primijetite puno mrava oko svoje kuće, možete na njih proliti kipuću vodu kako biste ih odmah ubili. Neće ubiti svakog mrava, pa svakako nanesite ovaj tretman na što više rupa.

6. Kreda

Neki se kunu u djelotvornost krede, ali to nije dokazano. Ako ništa drugo, pokazalo se samo kao privremeno sredstvo odvraćanja, ali to bi vam moglo kupiti nešto vremena da smislite sveobuhvatnije rješenje.

7. Soda bikarbona i šećer u prahu

Ova kombinacija je učinkovita jer šećer u prahu privlači mrave, a soda bikarbona (koju ne mogu razlikovati od šećera) ih ubija miješajući se s kiselinom u želucu. Najučinkovitiji je ako se ostavi blizu ulaza u koloniju, budući da ga mravi moraju donijeti natrag u gnijezdo kako bi ubili maticu i kako bi eliminirali cijelu koloniju—i to prije nego što sami umru.

image
/SHUTTERSTOCK

8. Talog kave

Kaže se da je talog kuhane kave najučinkovitiji ako se posipa blizu ulazne točke mrava. Međutim, nakon što se osuši, više ne djeluju dobro.

9. Ocat

Napravite otopinu octa i vode u omjeru 1:1 i pošpricajte izravno na mrave i na sve površine po kojima putuju, uključujući područja gdje se čuva hrana, poput ormara i polica u smočnicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 18:16