JEDNOSTAVNO I UČINKOVITO

Ova pasta skida mrlje od hrđe u kupaonici bez muke. Pustite da ključni sastojak radi umjesto vas

 SKHOWARD/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Dok je mrlje od kamenca relativno lako ukloniti kombinacijom octa i sode bikarbone, one tvrdokorne od hrđe ne skidaju se tako lako. Najčešće ih viđamo u kupaonici - na odvodima kade i umivaonika, oko vijaka zahodske školjke, na glavi tuša ako je stara...

Kako biste ih se riješili, napravite pastu od limunske kiseline. Postupak je sljedeći:

image
LUOMAN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Pospite limunsku kiselinu po mrlji od hrđe, prekrivajući pritom cijelo područje. Količina koja vam je potrebna ovisi o jačini i veličini mrlje, ali obično je dobra ideja započeti s lakšim premazom, a zatim dodati više ako je potrebno.

Stavite malo vode u plastičnu bočicu za sprej i lagano našpricajte da ublažite limunsku kiselinu, ali je nikako nemojte isprati. Pustite da odstoji minutu, a zatim četkicom za zube utrljajte pastu od limunske kiseline u mrlju.

image
SKHOWARD/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Ako je u pitanju hrđa koja se nakupila oko vijaka na porculanskom dijelu zahodske školjke, bit će dovoljna minuta čekanja prije nego što područje isperete krpom namočenom u vodu. Smeđe mrlje na porculanu će u većini slučajeva nestati.

Nažalost, mrlje od hrđe na umivaoniku, kadi i glavi tuša nećete se tako lako riješiti. U ovim slučajevima potrebno je staviti deblji sloj paste i čekati dulje. Pravilo je jednostavno: provjerite mrlju nakon sat vremena. Ako je još uvijek tamo, ostavite pastu i provjerite ponovno nekoliko sati kasnije. Kod iznimno tvrdokornih mrlja pastu ostavite preko noći, no u 90 posto slučajeva, za nestanak tvrdokorne mrlje bit će potrebno između četiri i šest sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 14:10