BOLJE RJEŠENJE

Očistite kuhalo za vodu uz ove tekućine, bolje su od octa i nema neugodnih mirisa

 ANDREYPOPOV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Čišćenje kuhala za vodu ključno je za uklanjanje kredastih naslaga kamenca koje vrebaju iznutra, a bijeli ocat često je pravo rješenje za obavljanje posla. Međutim, to nije jedini sastojak koji može ukloniti mineralne ostatke iz vašeg kuhala za vodu.

Održavanje kuhala za vodu čistim ne samo da vodu čisti od kamenca, već pomaže i u održavanju učinkovitosti uređaja, tako da ne morate brinuti o rasipanju energije. Iako je kiseli bijeli ocat poznat po svojim sposobnostima u borbi protiv kamenca, opor miris i jak okus mogu biti neugodni. Srećom, postoji mnogo drugih kućanskih predmeta koji se mogu koristiti za dubinsko čišćenje kuhala za vodu, bez stvaranja neugodnog mirisa.

image
/SHUTTERSTOCK

Bijeli ocat punjen je razrijeđenom octenom kiselinom koja u dodiru s kalcijevim karbonatom (vapnencem) pjeni i razgrađuje mineralne ostatke. Visok sadržaj octene kiseline u octu čini ga tako učinkovitim protiv naslaga ljuskica koje se nalaze u kuhalima za vodu, iako postoje i druge kiseline koje jednako dobro djeluju.

Limunska kiselina još je jedan glavni sastojak koji se koristi za uklanjanje kamenca, a nalazi se u pregršt svakodnevnih stvari koje vjerojatno već imate u ormariću.

Voda za kiseljenje povrća

Ova metoda koristi kiseli sok za kiseljenje povrća koji se nalazi u staklenci za uklanjanje tvrdih naslaga kamenca. Iako može ostaviti jači miris od soka limete, to je rješenje koje uključuje recikliranje što znači da ne morate samo izliti aromatičnu tekućinu u odvod nakon što krastavci nestanu već ju ulijte u kuhalo za vodu.

Shema je jednostavna: prokuhajte uređaj pun vode od kiselih krastavaca i ostavite sa strane da se ohladi. Na kraju temeljito isperite.

image
/SHUTTERSTOCK

Sok od limete ili limuna

Sok limete je bogat izvor limunske kiseline i može se koristiti umjesto octa za čišćenje kuhala za vodu. Svježi sok od limete ili limuna je najbolji, iako će kupovne verzije također djelovati na uklanjanje kamenca.

Da biste očistili kuhalo za vodu, počnite tako da ga isključite iz utičnice kako biste izbjegli neželjeno prolijevanje. Odmjerite 30 g soka od limete ili limuna i ulijte ga u prazno kuhalo za vodu. Dodajte 500 ml filtrirane vode i ponovno uključite kuhalo za vodu da prokuha.

Nakon što prokuha, isperite kuhalo nekoliko puta kako biste otkrili čistu, prozirnu unutrašnjost i svjež miris.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 18:13