TAKO LAKO

Neugodan miris iz ormara? Nema problema, evo kako ga se riješiti brzo i jeftino

 /SHUTTERSTOCK

Tko nije otvorio ormar i osjetio vrlo neugodan miris? Svima nam se to dogodilo. Zapravo, to je čest problem kada naši ormari nikad nisu pravilno prozračeni ili odjeća nije dovoljno suha prije nego što se pospremi. Najmanji trag vlage može potaknuti razvoj neugodnog mirisa. Bez panike: dat ćemo vam nepogrešive savjete temeljene na prirodnim sastojcima koji će vam pomoći da se u tren oka riješite neugodnih mirisa iz svog ormara!

Zašto moje rublje u ormaru smrdi?

Kada se odjeća i obuća skladište na mjestu bez odgovarajuće ventilacije, ne treba čuditi nakupljanje vlage, posebno u određenim prašnjavim kutovima ormara. Također, kod pranja rublja uvijek morate paziti da ono bude optimalno osušeno prije konačnog spremanja, inače će tragovi vlage učiniti svoje. Razumljivo je da će se u vašem ormaru s vremenom utaložiti pljesniv miris. Pogotovo ako ne provodite redovito prozračivanje. Pogotovo jer jednostavno otvaranje ormara ponekad nije dovoljno da se riješite problema. Ako se vlaga dugo taložila, generalno čišćenje je neizbježno!

image
INSTAGRAM @MICASA_DECO/

Kako se riješiti neugodnog mirisa u ormaru?

Nikada ne obraćamo pozornost na to, ali prostorija u kojoj odlažemo odjeću, obuću i druge dodatke također zahtijeva pažljivo i redovito održavanje. Ako s vremena na vrijeme ne očistite svoj ormar, ne biste se trebali iznenaditi ako primijetite vrlo karakterističan miris pljesniva, obično uzrokovan vlagom koncentriranom unutra. Ali budite uvjereni, postoji jednostavan, ali i genijalan lijek za uklanjanje mirisa vlage koji ispunjava ormar. Koji? Riža. Mnogi ljudi to ne znaju, ali ovaj je škrob pravo tajno oružje protiv vlage: brzo je upija, štiteći odjeću od neugodnih mirisa.

Trik je jednostavan: stavite zrna riže u nekoliko prozračnih platnenih vrećica i stavite ih u kut ormara, ladice i druga mjesta gdje odlažete odjeću. Na taj će način riža upiti svu prisutnu vlagu, a vaše će rublje ostati sigurno. Ne zaboravite mijenjati rižu otprilike svaka dva tjedna.

Savjet: u vrećicama možete pomiješati rižu s nekoliko kapi eteričnog ulja (s aromom po želji). Miris lavande, na primjer, učinit će vašu odjeću mirisnom, a svaki put kad otvorite ormare, oduševit ćete se ugodnim mirisom.

image
4KODIAK/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Osvježivači zraka za kućanstvo: stanite na kraj neugodnim mirisima vlage!

Želite li izraditi domaći osvježivač zraka? Aromatične biljke su idealne za uklanjanje vlage iz ormara i ladica. Posebno se preporuča lavanda zbog nježne cvjetne arome, ali možete koristiti i mnoge druge aromatične biljke poput majčine dušice, ružmarina ili nekoliko latica ruže.

Evo 3 koraka koja trebate slijediti kako biste sami napravili osvježivač zraka:

1. Izradite male torbe od komada platna. Ne zaboravite probušiti male rupe u vrećicama kako bi miris osvježivača zraka izašao.

2. Položite komade tkanine na ravnu površinu i stavite biljnu mješavinu po izboru u sredinu. Vrećice zatvorite tako da spojite četiri kuta tkanine u sredini i povežete ih vrpcom ili koncem.

3. Stavite ih u svoj ormar i ladice. Možete ih čak objesiti izravno na vješalice. Za nekoliko dana, neugodan miris više neće biti ovdje!

Kako se riješiti neugodnih mirisa u ormaru za cipele?

Niste navikli provjetravati cipele? Recite sebi da će sustavnim spremanjem cipela koje jako smrde miris prodrijeti posvuda u ormar i bit će ih mnogo teže očistiti. No, srećom, postoje neki prirodni lijekovi pomoću kojih možete postići sjajne rezultate. Evo dva vrijedna saveznika s izvanrednim dezodorirajućim svojstvima koji će vam puno značiti.

1.Soda bikarbona

Majstor u čišćenju, soda bikarbona bijeli je prah impresivne svestranosti. Ovaj proizvod je izvrstan za uklanjanje zagušljivog mirisa koji vreba u vašem ormaru za cipele. Jednostavno poprskajte malo po površini i obrišite prašinu otprilike pola sata kasnije. Napomena: Važno je unaprijed osigurati da ne oštetite materijale u ormaru.

image
/SHUTTERSTOCK

2. Bijeli vinski ocat

Bijeli ocat je vrlo popularan i u raznim kućanskim poslovima te za dezodoriranje površina u kući. Stavite otvorenu posudu napunjenu bijelim octom u ormar za cipele. Pustite da se namače pola sata, a zatim ga uklonite. Jedino što je ostalo je miris octa. Svakako, jak i intenzivan, ali uvijek bolji od lošeg mirisa cipela.

Kako da se riješim pljesnivog mirisa u svom ormaru?

Evo nekoliko provjerenih trikova kako se riješiti mirisa pljesnivi koji ostaje na odjeći.

1. Zrna kave

Zahvaljujući opojnoj aromi i sposobnosti upijanja, možete brzo ukloniti neugodne mirise u odjeći i obući. Dovoljno je staviti nekoliko zrna kave u zdjelicu ili platnenu vrećicu i onda sve to staviti u ormar.

image
/SHUTTERSTOCK

2. Sapun

Možda će vas iznenaditi, ali najtradicionalniji lijek naših baka je nitko drugi do sapun. Često su ga koristili kako bi se riješili pljesnivog mirisa koji je vrebao u ladicama i ormarima u kući. Da biste to učinili, stavite komad sapuna u platnenu vrećicu ili izravno u stražnji dio ormara. Uskoro ćete primijetiti da će neugodan miris postupno nestati.

3. Aktivni ugljen

image
/SHUTTERSTOCK

Konačno, aktivni ugljen također pomaže apsorbirati vlagu i eliminirati ustajali miris koji ispunjava loše ventilirane ormare. Doduše, ne daje posebnu aromu, ali dovoljno je staviti vrećicu aktivnog ugljena da se prostor potpuno dezodorira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 12:21