SPAS U ZADNJI ČAS

Nekoliko stvari koje možete napraviti kada vam se po tepihu prolije - lak za nokte

Prolili ste lak za nokte po tepihu?

Zamislite situaciju: odabrali ste divnu nijansu laka za nokte, pripremili ste nokte i spremate se početi nanositi lak... kad odjednom zazvoni telefon. Trgnete se i slučajno srušite bočicu jarke boje na pod i na vašem je tepihu nastala mrlja od laka. Kaos! No, možda ipak postoji način kako spasiti svoj uništeni tepih! Bit će potrebno malo truda, ali ovih nekoliko trikova može vam pomoći da očistite tu novonastalu mrlju i vratite tepihu njegov sjaj.

VAŽNO Odmah počnite čistiti!

Lak je proliven i sada nema smisla očajavati. Bacite se odmah na posao! Pokušajte s čistom krpom ili ubrusom upiti što više prolivene tekućine prije nego što se uspije osušiti. Nemojte ribati ni trljati! Ne želite proširiti mrlju i pogoršati je. Umjesto toga lagano prislonite tkaninu ili papir i pustite da se nježno upije sav višak.

Postoji nekoliko načina kako možete ukloniti mrlju od laka s tepiha. Preporučili bismo vam da, nakon što ste upili višak laka, na nekom skrivenome mjestu provjerite odabrani način uklanjanja mrlje kako biste bili sigurni da sredstvo koje koristite ipak nije preagresivno za vaš tepih. Na vatu, krpicu ili ubrus stavite malu količinu odabranog sredstva i lagano ga nanesite na manje vidljiv dio tepiha. Ako se klasična boja vašeg tepiha počne skidati s materijala, odustanite od tog sredstva i isprobajte neko drugo s popisa.

Bijeli i svijetli tepisi

Ako je vaš tepih bijele boje ili pak neke svjetlije nijanse, pokušajte skinuti mrlju od laka odstranjivačem laka za nokte bez acetona, i to obavezno prozirnom vrstom. Neki odstranjivači dolaze u različitim bojama, koji u ovom slučaju mogu učiniti više štete nego koristi. Stavite malu količinu odstranjivača na krpicu i nježno tapkajte (ne trljati!) po mrlji sve dok ne uklonite cijelu mrlju. Imajte na umu da ovo nije ni brz ni lak proces pa budite strpljivi.

Tamni tepisi

Klasični odstranjivač laka može utjecati na boju tamnijih ili šarenijih tepiha pa ako vas brine kakav bi učinak mogao imati, preskočite odstranjivač u korist nekog drugog sredstva. Zamijenite ga alkoholom za čišćenje te pratite postupak za bijele tepihe. Također možete probati i lak za kosu. Pošpricajte malom količinom laka za kosu skriveni dio tepiha kako biste provjerili kako reagira. Ako se boja s vašeg tepiha ne skida, pošpricajte mrlju lakom za kosu i polako tapkanjem pomoću krpice uklonite mrlju.

Metode koje još možete isprobati

Sredstvo za čišćenje stakla - našpricajte mrlju sredstvom za čišćenje stakla i pustite da se upije koju minutu. Potom uklonite mrlju ručnikom i hladnom vodom.

Hidrogen peroksid - ako ste isprobali sve ostale metode, no mrlja je i dalje tvrdoglava i ne izlazi iz tepiha, stavite kapaljkom malo hidrogena na mrlju i tapkanjem upijte. Budući da hidrogen može imati učinak izbjeljivača, potrebno je njegovo djelovanje provjeriti na manjem dijelu tepiha. Sretno!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2024 09:59