Važan savjet

Neki već uvelike spremaju zimnicu, ali zaboravljaju ovaj podjednako bitan dio!

 JASON LEUNG /UNSPLASH/
Hoće li vaša zimnica biti lijepa i ukusna ili pokvarena hrana kada otvorite teglu, uvelike ovisi o ovom postupku

Ako planirate spremati zimnicu ove jeseni, nikako nemojte zaboraviti prvo sterilizirati teglice i poklopce. Kako se pravilno steriliziraju teglice da bi ukiseljena salata, džem i ajvar dugo trajali donosimo u nastavku.

image
MARIANA MEDVEDEVA/UNSPLASH/

Što je potrebno za sterilizaciju teglica?

  • Staklene posude bez poklopaca
  • Posuda za vodu
  • Hvataljka
  • Papirnati ubrus

Prvo dobro operite vaše tegle čistom vodom i deterdžentom. Potom ih stavite u posudu, s otvorom, tako da voda bude nekoliko centimetara iznad vrha tegli. Zagrijte vodu do ključanja. Kada počne ključati upalite tajmer. Prema Američkom Nacionalnom centru za čuvanje hrane u domaćinstvu, na manje od 300 metara nadmorske visine, teglama je potrebno deset minuta u ključaloj vodi. Dodajte minutu za svakih dodatnih 300 metara nadmorske visine. Kada su sterilizirane, osušite ih jednu po jednu.

image

klara avsenik/unsplash

KLARA AVSENIK/UNSPLASH/

Što je potrebno za sterilizaciju poklopaca?

Nije dovoljno očistiti samo tegle. Svaki dio koji dolazi u kontakt s hranom mora biti čist, a to uključuje i poklopce. Međutim, nikada ne kuhajte poklopce zajedno s praznim teglama jer ih možete iskriviti, što će onemogućiti pravilno zatvaranje i kasnije utjecati na kvalitetu vaše hrane.

Ubacite poklopce u toplu vodu kako biste ih očistili. Pratite iste vremenske smjernice kao i kod tegli, s potapanjem od najmanje deset minuta i dodatnim minutama za svakih 300 metara nadmorske visine. Po isteku vremena, hvataljkama oprezno izvadite poklopce iz vode i položite na papirnate ubruse. Kada se ohlade prebrišite ih i slobodno koristite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 18:58