KORISNI SAVJETI

Na koju visinu objesiti sliku, a na koju luster?

 JALAG-SYNDICATION/OLAF SZCZEPA/LIVING4MEDIA

Umjetnička djela često su najosobniji dio svakog doma jer mnogo otkrivaju o njihovim obožavateljima. Međutim, često se događa da kaotično postavljanje slika remeti komunikaciju među elementima u domu, ali i skreće pozornost s umjetnina koje se žele istaknuti. Kako bi se to izbjeglo, treba ih postaviti na pravilnu visinu. Ako je riječ o zidu uz koji nije naslonjen namještaj, općeprihvaćeni savjet za postavljanje slike je da se njezin centar nalazi na visini od 145 cm na zidu (mjereno od poda).

image
JALAG-SYNDICATION/OLAF SZCZEPA/LIVING4MEDIA

Zašto? Ta visina predstavlja prosječnu visinu ljudskog oka i koristi se kao standard u mnogim galerijama. Kako to postiću u svojem domu? Olovkom označite označite 145 cm na zidu, izmjerite dužinu slike i podijelite s dva (to će biti centar slike), a zatim izmjerite koliko žica ili špaga visi u odnosu na vrh slike. Tu, manju dužinu oduzmite od polovice dužine slike, a dobivena brojka pokazat će na koju visinu treba postaviti kukicu.

Naime, točno za toliko treba označiti zid iznad prve oznake (145 cm) i na to mjesto postaviti kukicu. Ako je, pak, riječ o zidu uz koji je naslonjen namještaj, donji rub slike trebao bi biti 20 cm iznad namještaja. A na koju visinu postaviti luster iznad blagovaonskog stola? Stručnjaci savjetuju 26 do 32 cm iznad stola. Tada neće blokirati pogled.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 15:42