dobri trikovi

Mobitel vam je upao u vodu? Nema problema, ovo je najbolji način da ga spasite

 OLEG ELKOV/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA/OLEG ELKOV/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Mobitel vam je pao u vodu ili ste ga prolili sokom? Odmah ste ga izvadili, obrisali ručnikom, pokušali osušiti fenom i uključili? Sve ovo izgleda logično, ali nije dobar način, piše Wired.

Tekućina koja prodre u mobilni telefon može utjecati na njegov rad na više načina, od mutnih fotografija (ukoliko vlaga uđe u leću fotoaparata), preko nemogućnosti punjenja do potpunog kvara telefona. Stručnjaci kažu - prve sekunde su ključne. Evo što trebate učiniti.

Kada svoj vodootporni telefon smočite nekom drugom tekućinom, stručnjaci Applea i Samsunga preporučuju da ga isperete uranjanjem u vodu (ali ne ispod slavine, jer mlaz može pogoršati štetu). Još bolje, potopite ga u destiliranu vodu.

Uklonite ga što je brže moguće i ne pokušavajte ga uključiti. Pažljivo ga isključite. Vrlo je važno da to učinite kako biste spriječili kratki spoj. Nemojte ni sada posezati za sušilom za kosu jer toplina može oštetiti osjetljivu elektroniku. Zatim ga dobro osušite čistim ručnikom pazeći da višak vode ne prodre dublje. Ako na kućištu ima ostataka vode, osušite je sušilom za kosu koje ste uključili na hladno sušenje.

Sada imate više opcija. Jedna je poznata – mnogi se korisnici zaklinju da bi mobitel u ovom trenutku trebali staviti u rižu i ostaviti je barem 24 do 36 sati da upije preostalu tekućinu i vlagu iz uređaja. No, kako piše Wired, neki forumaši tvrde da im je nakon takve operacije mobitel bio pun rižinog škroba koji je ušao u ulazne i izlazne otvore.

Bolje je koristiti upijajuće vrećice koje možete pronaći u raznim trgovinama. Uz pomoć njih možete ukloniti višak vlage s telefona čak i nakon što ste primjerice pokisli na kiši, a telefon vam je bio u džepu. Za prvu pomoć u takvim slučajevima možete koristiti i vrećice koje dobivate besplatno. To su one sa silika-gelom koje dobijete u kutiji s novom obućom ili odjećom, a koje upijaju vlagu i tako štite od vlage. Nemojte ih bacati, spremite ih u staklenku s hermetičkim poklopcem. Tako će vam biti pri ruci kada vam se nešto prolije po mobitelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 19:32