ta divna putovanja

KOFER VS. BACKPACK U što stane više stvari?

Usporedili smo ruksak od 40 litara i kofer visine 50 centimetara, podjednake zapremnine. Obje torbe imaju i prednosti i nedostatke!

Putnici se uvijek prije pakiranja pitaju koju putnu torbu odabrati kako bi im u nju stalo više stvari. Backpack ili klasični kofer? Jedni preferiraju kofer na kotačiće, drugi, pak, backpack koji će nositi na leđima. Odlučili smo napraviti paralelni test i provjeriti u koju torbu zapravo stane više odjeće. Uzeli smo backpack od 40 litara te klasičan srednji kofer od 50 centimetara. U oba smo stavili jednaku količinu odjeće te je složili klasično, jednu na drugu stvar. Iako smo definitivno zaključili da u backpack stane puno više, odjeća složena u koferu mnogo je preglednija.


Kofer

Visina: 50 centimetara
Sadržaj: ručnik, dvoje traperica, dvije majice, dvije hudice, donji dio trenirke, dvije haljine i pet pari čarapa
Plus: u njega je lakše i urednije složiti odjeću. Pri vađenju je preglednija. Lak transport zbog kotačića.
Minus: jako se brzo popuni, već nakon prve tri stvari koje smo stavili kofer je bio uvelike popunjen pa smo ostalo naguravali.

Backpack

Veličina: 40 l
Sadržaj: ručnik, troje traperice, četiri majice, dvije hudice, donji dio trenirke, dvije haljine i pet pari čarapa
Plus: ima dovoljno mjesta, svi pretinci, gornji i oni sa strane koji su prilično veliki, ostali su čak prazni. Ako se odjevni predmeti zarolaju, stane gotovo dvostruko više stvari.
Minus: teže za pakiranje, nepregledno, mora se paziti koji će se komad odjeće staviti na dno jer će ga biti teško izvaditi i teže će se nositi.

Zaključak: u ruksak stane više stvari, ali ih je teže vaditi i lakše se zgužvaju pri transportu.

Savjeti za pakiranje

Ono što mnogim putnicima zadaje glavobolju prije puta je pakiranje. Kako utrpati svu odjeću i obuću, hoće li mi kovčeg biti pretežak, što ako mi se prolije šampon po odjeći samo su neka pitanja koja većini prolaze kroz glavu tijekom pakiranja.

Kako biste si što više olakšali, napravite listu stvari koje morate ponijeti. Od kozmetike uzmite samo ono što vam je najnužnije, a ako putujete na nekoliko dana, šampone, gelove za tuširanje i ostale tekuće stvari prelijte u malu putnu plastičnu ambalažu koja se za nekoliko kuna može kupiti u većini trgovina.

Kada ste napravili popis, počnite se pakirati. Trik da vam stane što više odjeće u koji se kunu putoholičari je rolanje. Umjesto klasičnog slaganja odjeću rolajte i tako je slažite. Tako složena odjeća zauzet će mnogo manje mjesta. I obavezno slažite odjeću naopako pa ako dođe do neplaniranih mrljica, one neće biti vidljive kada se odjenete. Neki od putnika dodatno dobivaju na prostoru tako što zarolanu odjeću još stave u vakuumske vreće.

Također, još jedan trik za dobivanje na prostoru u kovčegu je taj da smotane čarape stavite u cipele i tenisice. A obuću zamotajte u jednokratne kape za tuširanje.

Kozmetiku obavezno stavite u plastične vrećice sa zip zatvaračima. To je odličan način da spriječite moguće prolijevanje tekućina na odjeću. U takvu vrećicu stavite i sve kabele - punjač za mobitel, fotoaparat i ostalo te je zatvorite. Tako će vam sve ostati na jednome mjestu.

Ako vam je nekada popucao puder u prahu ili sjenilo, sljedeći put se pripremite. Stavite blazinicu između pudera i poklopca te zatvorite. Blazinica će spriječiti pucanje.

Da bi odjeća mirisala nakon dugog puta, u prtljagu stavite mirisnu vrećicu, može i lavandinu za ormar ili vreću punu potpourrija. Odjeća će tako mirisati i ostati svježa.

Ako putujete zrakoplovom, morate misliti i o putnoj prtljazi. Prvo provjerite kod aviokompanije kojom putujete koje su dopuštene mjere i težina ručne prtljage. Uglavnom većina aviokompanija dozvoljava unos tekućine u ručnu prtljagu do 100 ml pa pazite da ne stavite nešto veće jer će vam oduzeti. Elektroniku - laptope, fotoaparate, tablete i ostalo spremite na kraju jer će vas prilikom sigurnosnog check-ina tražiti da izvadite svu elektroniku. Tako će vam biti pri ruci te ćete je jednostavnije i brže izvaditi, a i vratiti natrag. Također, u ručnu prtljagu stavite jedan set rezervne odjeće jer se može dogoditi da vam glavni kovčeg koji ste predali na check-inu bude izgubljen.

Izvor: Like!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 07:07