BOLJE SPRIJEČITI, NEGO LIJEČITI

Kako spasiti plodove voća i povrća od prejakog sunca

 /SHUTTERSTOCK

Užasno je vruće, stigao je toplinski val i teško se diše. Visoke ljetne temperature i vreli vjetar muče ljude, ali i biljke, na kojima mogu uzrokovati puno štete. Tzv. ožegotine - opekotine na listovima, stablu i dijelu korijena su zapravo rane na tkivu biljke. Najčešće se pojavljuju na djelovima direktno izloženim jakom suncu, a stradati mogu i plodovi voća i povrća. Primjerice, ožegotine su česte na plodovima paprike, rajčice, kruške, breskve, jabuke, kupusa... Iako ne bi rekli na prvi pogled, mogu se pojaviti i na lubenici ili dinji.

image

Plodovi breskve osobito su osjetljivi na sunce

/SHUTTERSTOCK

Listovi se uvijaju zbog dehidracije uzrokovane vrelim vjetrom, a zbog suše propadaju i plodovi i cvjetovi. To je obično događa u najtoplijim mjesecima godine, kada se često na dijelu ploda okrenutog prema suncu pojavljuju svijetle, malo ulegnute mrlje. Na tim mjestima je plod sklon bržem propadanju i neukusan je za jelo.

image

I lubenice mogu dobiti ožegotine

/SHUTTERSTOCK

Kako bi pomogli biljkama, možemo koristiti sredstva koja smanjuju spriječili dehidraciju i pretjerano isparavanje. Jedno od oprobanih je zeolit, koji se otopi u vodi pa se time tretiraju biljke svakih deset dana. Nakon tretmana na biljki se stvori sloj koji odbija sunčeve zrake i štiti od vrelog vjetra.

image

Za zaštitu paprika potrebna je mreža na armaturi

/SHUTTERSTOCK

Ako razmišljamo unaprijed kako zaštititi biljke, najbitnije je napraviti sjenu koja će smanjiti direktnu izloženost suncu. Za to koriste razne vrste mreža, koje ovisno o gustoći tkanja propuštaju više ili manje sunčevih zraka. Lagane mreže idealne su za mrkvu ili kupus. Za paprike, rajčice i stabla voćki potrebna je mreža koja će biti postavljena na armaturi viškoj od njih. Takva mreža pruža višestruku korist - apsorbira toplinu i smanjuje zračenje, a uz to štite od vjetra i ljetnih proloma oblaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. ožujak 2024 22:34