ČISTO I MIRISNO

Kad ovo pročitate, više nikada nećete bacati kore od limuna

 TEMMUZCAN/GETTY IMAGES

Koru od limuna obično bacimo u smeće nakon što iscijedimo sok. Međutim, ona se može iskoristiti za razne stvari u domu i šteta je baciti. Evo zašto i kako.

Korom limuna možete očistiti posuđe od kamenca i vratiti sjaj starim loncima. Dovoljno je u lonac staviti vodu i dodati koru jednog ili dva limuna pa kuhati na laganoj vatri 15-20 minuta. Kamenac će nestati, a cijela će kuhinja fino mirisati po limunu.

Uz pomoć kore limuna možete očistiti i dasku za rezanje. Potrebna vam je samo žlica sode bikarbone s malo vode, dovoljno da napravite pastu. Stavite je na dasku i izribajte korom limuna. Daska će biti čista i mirisna.

image
ABU/GETTY IMAGES

Možete napraviti i prirodno sredstvo za čišćenje doma, jer kiselost limuna pomaže u razgradnji masnoće i prljavštine. Stavite limunovu koricu u ulje i ostavite da odstoji preko noći da uhvati miris. Potom pomiješajte to ulje s octom i vodom kako bi dobili višenamjensko sredstvo za čišćenje koje ne samo da ostavlja površine svjetlucavim, već im daje i osvježavajući miris citrusa. Koristite ga za čišćenje kuhinjskih ploča, uređaja od nehrđajućeg čelika ili čak kao sredstvo za poliranje namještaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 10:59