Pruža mentalni mir

Jeste li znali da je pospremanje doma povezano sa smanjenjem osjećaja tjeskobe? Znanstvenici su dokazali

 VALERIY_G/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO/
Nije bitno radi li se o malim poslovima poput brisanja prašine, ili pak o temeljitom čišćenju vašeg doma - to je kvalitetno utrošeno vrijeme

Konstantno gledati nered oko sebe može zapravo biti iscrpljujuće. Svaka hrpa papira ili odjevni predmet na podu maleni je podsjetnik na sve ono što trebate uraditi. Odvajanje vremena za čišćenje i organiziranje prostora može vam pružiti toliko potreban mentalni mir, a rad u čistom prostoru može vam pomoći da se usredotočite i budete učinkovitiji. Istraživanje pokazuje da vidljivi nered stvara podražaje u mozgu koji vam otežavaju fokus na zadaću koja je pred vama. Zbog toga su čišćenje i organiziranje povezani sa smanjenjem osjećaja tjeskobe.

image
KADMY/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Organiziranje vam također može dati osjećaj kontrole. Ako radite od kuće, uredite radni prostor u domu koji će biti je samo vaš. Studije pokazuju da što više osjećaja za kontrolu imate na poslu, to ste zadovoljniji i manje pod stresom.

image
VALERIY_G/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO/

Studija journals otkrila je da su organiziranost i red čvrsto povezani sa zdravijim izborima. Kad su sudionike studije smjestili u neurednu i čistu sobu, oni u čistoj sobi birali su zdravije zalogaje i bili su velikodušniji od sudionika u neurednoj sobi.

image
ZORANM/GETTY IMAGES

Ako niste sigurni odakle početi, pokušajte organizirati svoj hladnjak. To se može postići za manje od sat vremena i imat ćete osjećaj da ste nešto postigli. Možda će vas čak motivirati da se pozabavite ostatkom kuhinje. Stanite na kraj neredu i počnite živjeti zdravije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:24