JESTE LI ZNALI?

Iznenadit ćete se kad shvatite čemu služe rupice na ručkama tava i lonaca! Ne, nisu za vješanje posuđa

 /SHUTTERSTOCK
Imaju još jednu zanimljviju i praktičniju svrhu, doznajte koju!

Vjerojatno ste primijetili da ručke na tavama i loncima imaju rupice. No, jeste li se ikad zapitali čemu one služe? Prvi i najčešći odgovor mnogih bio bi "za vješanje posuđa na kukice", ali to nije točno. Da, vješanje posuđa praktičan je način za njihovo spremanje i uštedu dragocjenog prostora, no rupice na ručkama osmišljene su iz sasvim drugog razloga.

Naime, osim tave ili lonca, najčešći pribor koji koristimo pri kuhanju je drvena kuhača, kojom miješamo namirnice kako bi spriječili da zagore ili da se zalijepe za dno posude. No, često ne znamo gdje ju odložiti za vrijeme pripreme obroka. Mnogi stoga kupuju male namjenske tanjuriće za odlaganje kuhače, ali nema potrebe za dodatnim trošenjem novca. Rješenje je iznenađujuće jednostavno: zataknite kuhaču u rupu na ručki tave ili lonca! Kuhača će stajati uspravno i neće zaprljati kuhinjsku radnu površinu ili poklopac lonca. Može se zataknuti u rupicu i pod kutem, u smjeru lonca ili tave. Tada će biti na dovoljnoj udaljenosti od topline pa se neće oštetiti, a svi ostaci s kuhače kapat će u posudu.

image
/SHUTTERSTOCK

Mogli ste primijetiti još neke rupe na kuhinjskom priboru. Ona na dasci za rezanje, osim za njezino vješanje, ima još zanimljiviju i praktičniju svrhu. Osmišljena je kako bi se kroz nju ubacile namirnice, prethodno nasjeckane na toj istoj dasci, direktno u lonac ili tavu.

I žlica za špagete ima rupu. Taj otvor nije koristan samo za cijeđenje tjestenine, već služi i za mjerenje količine tjestenine. Naime, rupa odgovara količini špageta za jednu porciju, a mjeri se prije kuhanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 10:19