ZA OKORJELE PUŠAČE

Guši vas smrad cigareta u stanu, a ničim ga ne uspijevate otjerati? Ovo će upaliti

 AMENIC181/SHUTTERSTOCK

Uselili ste u prostor ili ured u kojem su prije boravili strastveni pušači? Ili ste iznajmili stan podstanarima koji puše? Mnogi su se našli u situaciji da ne mogu disati kad uđu u takve prostore i da, koliko god luftali, ne mogu istjerati smrad. Donosimo savjete kako ga se napokon riješiti.

Ako je riječ o žešćim pušačima, dim cigareta uvući će se u sve - namještaj, tepihe, sofe, fotelje, ukrasne jastučiće, posteljinu, zavjese... Prvi korak koji možete napraviti je pokušati zračiti danima. To doslovce znači da su prozori otvoreni 24 sata dnevno i do mjesec dana. Učinkovito je, ali teško ostvarivo, posebno najesen kad je vrijeme varljivo, a zrak pun vlage. Ako je ovo nemoguća misija, prijeđite na plan B: pranje svog tekstila u prostoriji koji se može oprati u perilici za rublje te dubinsko kemijsko čišćenje sofa, kauča, fotelja, kreveta, madraca, tapeciranih stolaca...

Idući korak je rješavanje mirisa duhana iz namještaja. Napravite otopinu vode i nekoliko žlica octa, stavite je u raspršivač i posprejajte unutrašnjost ormara, ladica, police, stolove... Nakon toga na tanjuriće stavite po dvije žlice sode bikarbone kojima ste dodali žlicu-dvije omekšivača za rublje intenzivnog mirisa i rasporedite ih po prostoriji. Kad se soda osuši, dodajte još omekšivača. Sodu bikarbonu možete posuti i po madracima i tepihu.

Ako smrdi u kuhinji, stavite na štednjak pet litara vode i dodajte pola litre alkoholnog octa, pustite da zakipi, pa ostavite na laganoj vatri kako bi i dalje isparavalo.

Uz to svu stolariju dobro operite sredstvima za odmašćivanje.

Ako ni to ne pomogne, stavite u prostoriju ionizator izraka i svi neugodni mirisi će nestati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 06:54