Nema goreg!

Držite crve daleko od kante za smeće uz ovaj proizvod. Ne grizu, ali prenose brojne štetne bakterije

 SF1NKS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Suočavanje sa štetočinama u vašem domu nikada nije ugodno iskustvo

Čak je i nasumični pauk ili vodena stjenica neugodno iskustvo, a kamoli cijela zaraza. Ipak, neke bube su opasnije, a i teško ih se riješiti. Jedan od takvih opasnih i upornih štetnika su crvi. Crvi su mlade muhe u stadiju ličinke. Nakon što muhe polože jaja, ta se jaja brzo pretvaraju u crve - obično unutar jednog dana. Potrebno je od 14 do 36 dana da se jaja pretvore u punopravne muhe, što znači da ako vidite crve, morate brzo djelovati.

Crvi su također vrlo opasni jer su prijenosnici brojnih štetnih bakterija. Neće gristi, ali mogu prenijeti bakterije preko površina koje dodiruju. Crvi se mogu pojaviti u vašem domu iz različitih razloga, kao što je nepravilno skladištenje i odlaganje hrane ili drugih otpadnih proizvoda. Srećom, postoji više načina da se riješite crva.

image
SVEN BRANDSMA /UNSPLASH

Uklonite smeće iz svog doma

Jedna od prvih stvari koje biste trebali učiniti kada pronađete crve u svom domu je ukloniti mjesto zaraze. Vjerojatno će biti u vašem smeću, ali nije na odmet provjeriti i druge dijelove vašeg doma poput smočnice u kojoj se može nalaziti stara i trula zaboravljena hrana. Temeljito pretražite svoju kuću kako biste bili sigurni da nisu pronašli nijedno drugo nasumično skrovište.

Zatim morate temeljito očistiti svoj dom, posebno područje gdje ste pronašli crve. Kao što je ranije spomenuto, mogu nositi opasne bakterije koje se lako mogu prenijeti po površinama i uređajima u kuhinji. Osim redovite rutine čišćenja radnih ploča i brisanja poda, pobrinite se da sve temeljito dezinficirate. Dezinfekcija i čišćenje nisu iste stvari — čišćenje jednostavno uklanja površinsku prljavštinu i ostatke, kao i neke klice. Dezinfekcija, međutim, ubija klice i bakterije i zahtijeva jače proizvode poput izbjeljivača ili alkohola.

image
PAVEL NEZNANOV /UNSPLASH

Dehidrirajte ih solju

Možda ćete htjeti ubiti crve prije nego što ih jednostavno bacite u smeće, pogotovo ako neko vrijeme ne trebate odvoziti smeće. Budući da se crvi hrane smećem, samo će se dalje množiti, što može biti problem. Crvima je, kao i svim bićima, potrebna voda da bi preživjeli. Sol dehidrira i može ukloniti svu vlagu i vodu u njihovom sustavu, učinkovito ih ubijajući.

Možete koristiti bilo koju sol, ali velika posuda s jednostavnom kuhinjskom soli koja se može sipati vjerojatno će biti najlakša i najisplativija opcija. Jednostavno isipajte veliku količinu soli na njih. Trebali bi se vrlo brzo osušiti i umrijeti, pa ih se lako može riješiti. Za zahtjevniju metodu, koristite 50/50 mješavine soli i kalcijevog hidroksida, također poznatog kao vapno. Ipak, budite oprezni jer vapno može iritirati ljudsku kožu.

image
JOE PREGADIO UNSPLASH/

Pokušajte s kipućom vodom i octom

Riješiti se crva iz kante za smeće ili stare vreće s pokvarenim proizvodima relativno je lako, ali neki dijelovi doma mogu predstavljati poseban izazov za uklanjanje štetočina. Jedno takvo područje mogu biti odvodi sudopera. Ostaci hrane zaglavljeni u vašem otpadu idealni su za gniježđenje crva. U ovoj situaciji prvo upotrijebite kipuću vodu. Crvi su mali i krhki, a ekstremne temperature kipuće vode odmah će ih ubiti. Ova metoda vrijedi i za kante za smeće, ali pazite da ne otopite plastiku.

Slično tome, možete koristiti ocat da ubijete sve crve na teško dostupnim mjestima. Pomiješajte jedan dio bijelog destiliranog octa s tri dijela vode (možete kombinirati obje metode i koristiti kipuću vodu ako želite) i ulijte to na područje gdje su crvi. Ostavite da odstoji najmanje sat vremena da kiselost ubije štetočine.

image
RENS D /UNSPLASH

Ulijte mješavinu cimeta i vode

Ako ste uočili crve u jednoj od svojih kanti za smeće, trebali biste brzo djelovati kako biste ih se riješili. Srećom, začin koji se vjerojatno nalazi u vašoj smočnici može vam pomoći u ovom zadatku. Tako je, cimet može spriječiti crve da napadnu vaše kante za smeće. Kako biste iskoristili ovaj moćni začin, počnite tako što ćete iznijeti kantu za smeće. Zatim pomiješajte cimet s kipućom vodom i sipajte u kantu za smeće, izravno preko crva koje vidite. U roku od 6 sati, cimet bi trebao ubiti sve prisutne crve. Nakon što svi crvi uginu, isperite kantu za smeće i dezinficirajte je prije nego što je vratite unutra.

Crvi nisu jedini koji mrze miris cimeta. To rade i muhe, pa posipanje malo cimeta po ili oko kante za smeće može spriječiti njihovo polaganje novih jaja. Slično tome, stavljanje štapića cimeta ili nekoliko kapi eteričnog ulja cimeta na dno kante može pomoći u odbijanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 17:56