OPREZ!

Bivši provalnici otkrivaju pet stvari koje ih privlače u domove tijekom blagdana

 /SHUTTERSTOCK

Blagdansko vrijeme donosi radost, obiteljska okupljanja i puno zabavnih novih gadgeta, igrački i zanimljivih sitnica za djecu i odrasle. Nažalost, s darivanjem i zabavama često dolazi i do porasta kriminalnih aktivnosti. Kako bi vaša blagdanska sezona ostala vesela i sigurna, bivši provalnici podijelili su svoja razmišljanja, iskustva i uvide u pet stvari koje za ukućane, iako toga vrlo vjerojatno nisu ni svjesni, predstavljaju slabe točke jer privlače provalnike.

Bacanje ambalaže

Odbačena ambalaža i prazne kutije sugeriraju da se u kući nalaze vrijedne stvari. Bivši provalnici kažu da ih može privlačiti čak i ambalaža jeftinih proizvoda. Držite ju stoga izvan vidokruga ili ju usitnite i odložite u otpad i namjenske kontejnere.

Vanjski predmeti

Korisni predmeti ostavljeni vani mogu nenamjerno pomoći provalnicima. Ne ostavljajte namještaj poput stolaca ili čak kante za smeće vani tijekom noći ili u periodu izbivanja iz doma, jer mogu poslužiti za penjanje na ograde ili zidove. Također, sav alat koji posjedujete spremajte na mjesto koje nije vidljivo.

Oprez na društvenim mrežama

Izbjegavajte objavljivanje planova o skorašnjim putovanjima i fotografija s odmora na društvenim mrežama. Bivši provalnici otkrivaju kako koriste platforme poput Facebooka i Instagrama kako bi prepoznali jesu li ljudi odsutni. Radije pričekajte s objavama i pokazivanjem svoje lokacije dok se ne vratite kući.

Uključite svjetla

Provanici primijećuju ako su vanjska svjetla stalno ugašena, a rolete spuštene. Senzorna svjetla koja osvjetljavaju prilaze i vrtove odvraćaju provalnike eliminirajući potencijalna mjesta za skrivanje. Protuprovalni alarmi, kao i sustavi za upravljanje domom, praktična su sredstva kad ste kilometrima daleko od doma.

Zaključavanje

Jednostavna, ali učinkovita mjera je zaključavanje vrata i prozora. Provalnici često ciljaju lako dostupne (čitaj: otključane) domove, a ponekad je mjesto na kojem skrivate ključeve vrlo očito.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 14:44