Učinkovita pomoć

Ako imate napadaje panike napravite ovo i umirite tjeskobu u nekoliko sekundi

 TORWAI/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Kad se tresete i hiperventilirate, ne pomažu uvijek umirujuće riječi, ali ova tehnika pomaže

Ako ste nedavno prekinuli vezu zbog koje ste mjesecima u gotovo stalnoj tjeskobi, a gledanje smiješnih videa, razgovor s prijateljima, pjenušave kupke ne pomažu, jer trebate nešto što će smiriti vaše tijelo, a ne samo um. Jedan od najkorisnijih savjeta je da uronite lice u posudu s ledenom vodom 30 sekundi, ako možete.

Riječ je dijalektičkoj bihevioralnoj terapiji pod akronimom TIPP, koja označava (promijenite) temperaturu, intenzivno (vježbanje), tempo (disanje) i progresivno (opuštanje mišića). Ova tehnika je posebno korisna kada se osjećate nesposobnim regulirati svoje emocije jer zapravo potiče vaše tijelo da se, opusti. Možete ju koristiti kod ste na rubu napadaja panike ili se osjećam potpuno svladano tugom ili tjeskobom.

"Inherentno, to je vitalni refleks preživljavanja koji spriječava smrt preusmjeravanjem kisika u srce i mozak kada hladna voda smoči lice i nos", kaže Teri Wilder, ovlaštena savjetnica za mentalno zdravlje Thriveworks u Lafayetteu, Indiana, koja se specijalizirala za anksioznost, vještine suočavanja sa stresom i depresijom, piše Apartment Therapy.

"Hladna voda šalje poruku da srce treba usporiti, disanje se mora promijeniti i smanjuje krvni tlak preusmjeravanjem krvi iz ruku i nogu kako bi prvo dali prioritet vitalnim organima." Ukratko, smiruje dijelove vašeg tijela koji mogu ubrzati kada se osjećate tjeskobno ili emocionalno aktivirani, od otkucaja srca do krvnog tlaka.

Ona dalje objašnjava da kada vam je lice uronjeno u hladnu vodu, živci u vašem licu se stimuliraju, šaljući poruku vašem vagus živcu. Vagus živac služi kao autocesta tijela koja prenosi informacije između mozga i unutarnjih organa. Dakle, govori parasimpatičkom živčanom sustavu da "ubaci u brzinu", što podrazumijeva smirivanje vašeg tijela kako bi se moglo opustiti i pripremiti za štednju energije.

Ova vještina pokreće "refleks ronjenja", odnosno način na koji se vaš živčani sustav usporava dok ste pod vodom. Kako biste aktivirali refleks ronjenja, pobrinite se da su vam oči i jagodične kosti potpuno uronjene, jer se tamo nalazi vaš vagusni živac. Ona predlaže da tako ostanete 30 sekundi.

“Možete ponoviti drugi put ako osjetite potrebu, ali uzmite pauzu da udahnete između, pazeći da polako udišete kroz nos [prije no što ga uronite], zadržite ga nekoliko sekundi, a zatim polako izdahnite kroz usta i dajte si trenutak za obradu,” dodaje.

Također, temperatura vode je bitna. Wilder kaže da temperatura mora biti 10 C stupnjeva ili niža da bi pomogla, stoga upotrijebite termometar za kuhanje ili jednostavno učinite najbolje što možete.

Ako nemate pristup vodi (ili ne želite pokazati ovaj trik pred svojim kolegama), ne brinite - imate druge mogućnosti. Zadržavanje daha dok nanosite ledeno hladne gel maske, obloge s ledom, vrećice sa smrznutim povrćem, hladni ručnici, hladni tuš, plivanje i hladna voda na zapešću također će djelovati. Kad god koristite smrznute namirnice, držite ih samo šest do osam sekundi kako ne biste ozlijedili kožu.

Ako možete koristiti zdjelu (ili umivaonik) punu ledene vode, još bolje. Na kraju, ako imate srčano oboljenje ili poremećaj prehrane, osobito anoreksiju, ne koriste ovu tehniku. Za te osobe usporen rad srca i snižen krvni tlak mogu biti opasni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 12:54