LAKO SE POPRAVE

Ako budete ignorirali ove "male" probleme u svome nužniku mogli biste požaliti

 SHUTTERSTOCK
Iako se neki problemi sa toaletnom školjkom mogu činiti manjim, često će eskalirati u nešto veliko

S posjedovanjem kuće dolazi i odgovornost, a to znači rješavanje naizgled beskrajnih problema. Vodovodni problemi s vremenom će samo postati gori i skuplji ako ih odlučite ignorirati. Iako se neki problemi sa toaletnom školjkom mogu činiti manjim, često će eskalirati u nešto veliko što bi moglo uništiti vodovod u cijeloj vašoj kući. Važno je obratiti pažnju na ove probleme dok su mali kako biste izbjegli strašne vodoinstalaterske noćne more.

Curenje vode

Misterije curenja vode u toaletnoj školjci mogu vas izluditi. Bez obzira čujete li vodu kako neprestano teče ili se uključuje i gasi, pomoći ćemo vam dešifrirati tragove kako biste prestali trošiti vodu. Željezarije i kućni centri imaju dijelove za gotovo sve popravke u toaletima. Jedan od uzroka curenja zahodske školjke je zaklopka koja ne brtvi. Ako voda iz spremnika curi oko zaklopke i u školjku, zaklopka je vjerojatno popucala.

Isperite zahod i potražite curenje ventila za punjenje. Podignite plovak toaletne školjke kada se spremnik puni da vidite hoće li voda prestati. Savijte ili namjestite plovak tako da se spremnik prestane puniti kada je razina vode 2 do 3 cntimetra ispod vrha preljevne cijevi. Ako ventil za punjenje i dalje curi, zamijenite ga.

image
Familiy Handyman

Školjka se ljulja

Ako vaša toaletna školjka nije čvrsto pričvršćena za pod, moglo bi doći do problema u budućnosti. Svako pomicanje zahodske školjke oštećuje voštani pečat. To dovodi do curenja i na kraju velikih popravaka. Kako biste učvrstili školjku koja se ljulja, izrežite plastične podloške kako bi pristajale i gurnite ih ispod (možda ćete morati ukloniti brtvilo prije dodavanja podložaka). Zatim zabrtvite oko školjke i pritegnite matice na vijke, ali nemojte ih stegnuti jako čvrsto da ne bi školjka pukla.

Puknuta daska

Postavljanje nove daske jednostavan je dvominutni posao: samo postavite dasku na mjesto i zategnite matice. Uklanjanje starog sjedala, s druge strane, može biti frustrirajuće iskušenje. Često su vijci koji pričvršćuju sjedalo toliko korodirani da jednostavno ne možete odvrnuti matice, ali nema potrebe da se živcirate - mi imamo rješenje.

Prvo pogledajte vijke koji učvršćuju sjedalo. Ako su vijci ili matice plastični, ne mogu korodirati i lako će se skinuti. Jednostavno otvorite poklopac iza sjedala kako biste otkrili glavu vijka. Odvijte vijak odvijačem dok kliještima držite maticu ispod.

image
Familiy Handyman

Mokar vodokotlić

Ako su ljeta vlažna tamo gdje živite i nemate klima uređaj, vjerojatno ste primijetili da vam se vodokotlić pretjerano "znoji". Na vanjskoj strani spremnika stvara se kondenzacija, koja može kapati i napraviti nered. Neki zahodi vodokotlići dostupni su s izoliranim spremnicima kako bi se spriječili problemi s kondenzacijom.

Mjehurići zraka

Ako imate mjehuriće zraka koji se dižu kroz vašu školjku (osim kada ispire) ili primijetite da se razina vode diže i spušta, vjerojatno imate začepljen ili neispravno ventiliran odvod. Ovaj problem s mjehurićimaposebno je izražen kada u blizini imate uređaj poput perilice rublja. Vaš odvodni vod jedva čeka zrak.

Kada ulijevate tekućinu, primijetit ćete da ne teče ravnomjerno osim ako nemate drugi otvor za zrak. Isto vrijedi i za ventilacijske cijevi vodovoda. Dok voda odlazi u odvod, potreban je zrak za izjednačavanje tlaka u odvodnom vodu.

Ovo je svrha ventilacijskog sustava. Ako odvodni vodovi u vašem domu imaju lošu ventilaciju, voda koja se slijeva niz odvode povući će vodu iz obližnjih sifona. Odvod u školjci je u osnovi P-sifon. Ako je problem tek počeo, vjerojatno se radi o začepljenom odvodu ili ventilacijskoj cijevi koju treba "izvući", a budući da voda u WC-u pada i klokoće, vjerojatno je da je problem blizu tog područja.

Nažalost, začepljen ventilacijski otvor koji teško je popraviti jer obično zahtijeva probijanje zidova kako bi se ispitao odvodni sustav. Osim ako nemate vodoinstalaterskog iskustva, ovaj projekt najbolje je prepustiti profesionalcu.

image
Familiy Handyman

Voda iz vodokotlića ne ispire dobro

Ako je izvedba ispiranja nema začepljenja ili očitih kvarova, možda postoji nevjerojatno jednostavan lijek. Povremeno vodoinstalateri zaborave ukloniti privremeni čep koji se koristi za ispitivanje tlaka vodova.

Ako to nije problem, vjerojatno imate neispravan WC ili začepljenje u odvodnoj cijevi. Nađite vodoinstalatera koji je radio na kući. On ili ona bi trebali biti u stanju riješiti problem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 10:14