CIJENE DIVLJAJU

Za ovaj stan od 50 m2 u Trnskom traže 800 eura mjesečno. Previše?

Trnsko 49 m2, mjesečni najam 800 eura - novogradnja

 SKY NEKRETNINE/
Drugi primjer je garsonijera u Ulici Crvenog križa, u središtu grada, veličine 24 kvadrata koja se nudi za najam za 400 eura. Garsonijera je novouređena

Koliko je teško naći dobar stan za najam znaju mnogi koji su bili u situaciji da ga traže u Zagrebu. Situacija je lakša ako se traži veći stan, ali onih manjih koji se i najviše traže, garsonijera i stanova do 55 kvadrata, ima najmanje u ponudi. I skupi su!

U ponudi agencije Sky nekretnine, našao se primjerice stan u Trnskom u Novom Zagrebu, veličine 49 kvadrata koji se iznajmljuje za 800 eura. Doduše, naglasimo kako je riječ je o kvalitetnom stanu u novogradnji s terasom i atraktivnim pogledom. Vjerojatno ima i osigurano parkirno mjesto. No ipak cijena je rubno visoka.

image

Garsonijera u ulici Crvenog križa, 24 m2 mjesečno za 400 eura

SKY nekretnine

Drugi primjer je garsonijera u Ulici Crvenog križa, u središtu grada, veličine 24 kvadrata koja se nudi za najam za 400 eura. Garsonijera je novouređena, lokacija je atraktivna, ali i to je visoka cijena. Za ove stanove nužno je još platiti i režije. Treći primjer iz ove agencije za nekretnine je garsonijera u neboderima Rakete na Vrbiku, u blizini nekoliko sveučilišta za 400 eura mjesečno, koja je u dobrom stanju. I kao četvrti, stan srednje veličine u strogom centru Zagreba u Frankopanskoj ulici, veličine 56 kvadrata za 750 eura mjesečno.

image

Frankopanska, 65 m2, cijena mjesečnog najma 750 eura

SKY NEKRETNINE/

Što nam govore ovi primjeri? Martina Naletilić, suvlasnica agencije Sky nekretnine smatra da je ključ rješenja koji bi smanjio problem najma manjih stanova, koje traže studenti, mlađi samci i nove obitelji u razvoju modela priuštivog stanovanja. Luksuznije nekretnine manje ili veće, kao što su atraktivno opremljene novogradnje, imaju drugu publiku.

Pritom, stambena politika Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, još nije gotova, jer se za njezinu izradu nedostaju podaci iz popisa stanovništva 2021. godine, koje Državni zavod za statistiku još nije obradio. To se moglo čuti na nedavnom Forumu poslovanja nekretninama HGK. Jedna od mjera mogla bi kad se donese biti poticanje stavljanja u promet stanova koji su prazni, a u Hrvatskoj je čak oko 200 tisuća takvih, raznim mjerama kao što rade u Austriji, tako da se primjerice ponude povoljni zajmova onima koji žele urediti svoju stambenu nekretninu i plasirati je na tržište dugoročnog najma, te ih pritom osloboditi poreza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 06:32