CIJENE U PADU

Postalo je jeftinije unajmiti nego kupiti stambenu nekretninu

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK
Izvješće agencije Realtor.com® bavi se traženim cijenama najamnina na američkom tržištu

Cijene najma padaju, što za stanovnike Sjedinjenih Američkih Država znači da je postalo jeftinije biti podstanar nego kupiti nekretninu, piše New York Post, prenoseći podatke iz izvješća američke agencije za nekretnine Realtor.com®.

Prema izvješću, cijene najma na tamošnjem tržištu padaju sedmi mjesec zaredom, a u veljači su u prosjeku iznosile 1708 dolara, što je na godišnjoj pad od 0,4 posto, odnosno sedam dolara. U odnosu na siječanj, najamnine su u prosjeku bile niže za četiri dolara. S druge strane, kupnja stambene nekretnine je 60,1 posto skuplja, što znači da kupci u prosjeku moraju izdvajati 1027 dolara više svaki mjesec.

Izvješće donosi tražene cijene najamnina za garsonijere, jednosobne i dvosobne stanove, stanove, gradske kuće i obiteljske kuće u 50 glavnih američkih gradova i okolnih mjesta poput predgrađa i manjih urbanih područja.

Najveći pad cijena na američkom tržištu najma zabilježen je za najmanje jedinice. Najam garsonijera u veljači je, na godišnjoj razini, pao za 1,5 posto, te je iznosio prosječnih 1426 dolara mjesečno. Najam jednosobnih stanova pao je za 0,4 posto te je u prosjeku iznosio 1587 dolara na mjesec, dok je najam dvosobnih stanova pao za 0,8 posto te je iznosio 1889 dolara.

"Garsonijere su skupe za jednu osobu", rekao je ekonomist Jiayi Xu te dodao kako bi se neki mladi podstanari mogli preseliti u veće stambene jedinice i pronaći cimere kako bi uštedjeli novac. Napomenuo je kako je, kratkoročno gledano, iznajmljivanje dobar način da se uštedi novac, ali stanodavci mogu svakog treba podići iznose najamnina.

Pomak prema tome da najam postaje pristupačnija opcija uzrokovan je blagim padom cijena najamnina zbog povećanja ponude novosagrađenih zgrada s apartmanima, odnosno rastom kupoprodajnih cijena zbog visokih stopa hipoteka.

Na vrhu popisa gradova gdje je kupnja nekretnine bila znatno skuplja od najma bio je Austin, Teksas, iako prema riječima Brada Paulyja iz agencije Pauly Presley Realty, na rubu grada i u prigradskim naseljima još ima povoljnih kuća u prodaji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2024 09:13